Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult›
05.12.2019
NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult›
04.12.2019
Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019

Italia blochează summitul UE, Angela Merkel – între ciocanul UE și nicovala de acasă
de Iulian Soare , 28.6.2018

Premierul italian Giuseppe Conte, despre care unul dintre oficialii europeni participanți la summit a declarat: “Ne ține pe toți ostatici”.
Summitul liderilor UE a luat o turnură spectaculoasă joi seara, după ce Italia a anunțat că va bloca toate concluziile reuniunii (și pe cele economice, pe teme de securitate sau digitalizare) până când se va ajunge la un acord favorabil ei pe tema migrației.
Conferința de presă programată pentru joi seara a fost anulată, iar un oficial UE participant la meeting a descris situația, pentru Politico.eu spunând că Italia “ne ține pe toți ostatici”.
Premierul Giuseppe Conte a blocat adoptarea declaraţiilor pentru a exercita presiune asupra partenerilor europeni cu scopul ca aceştia să accepte poziţia Italiei în materie de migraţie, adică până se va decide mai mult ajutor din partea UE pentru afluxul de refugiați, scrie Financial Times.
Pe de altă parte, Italia a venit la Bruxelles pregătită să propună eliminarea interdicției privind un nou împrumut acordat de berd Rusiei, propunere ce semnalizează intenția Romei de a avea relații apropiate cu Moscova. Este de așteptat o respingere din partea celorlalte state, adepte ale unei poziții dure față de Kremlin, mai ales după otrăvirea agentului dublu Sergei Skripal, pe tritoriul Marii Britanii.
Tactica Italiei periclitează situația Angelei Merkel, care a fost somată de aliații săi conservatori să obțină o soluție europeană în privința solicitanților de azil ajunși în Germania, după ce au fost înregistrați în altă parte.
În pofida semnalelor pozitive primite anterior summitului din partea mai multor state, precum Grecia, Franța și Spania, sarcina cancelarului german este mult complicată de pretențiile Italiei.
Roma dorește o schimbare radicală a normelor UE în materie de azil, precum și ajutor real din partea altor state membre în ceea ce privește gestionarea refugiaților veniți pe Mediterană.
“Dacă de data aceasta nu vom găsi nicio dorință din partea altor state ale UE, acest Consiliu ar putea să se încheie fără aprobarea unor concluzii comune”, a avertizat premierul italian Giuseppe Conte, care participă pentru prima oară la un summit al liderilor europeni.
Angela Merkel: între ciocanul UE și nicovala de acasă
Angela Merkel a declarat la sosirea la reuniune că subiectul migrației “va decide soarta UE”, iar analiștii au completat-o spunând că va decide mai întâi soarta cancelarului german.
Ea a refuzat să cedeze cererii imperative a Uniunii Creștin-Democrate de a acorda poliției de frontieră dreptul de a-i întoarce de la graniță pe refugiați care au aplicat deja pentru azil politic într-o altă țară UE.
În loc să accepte soluția aliaților de coaliție, Merkel încearcă să încheie 10 acorduri bilaterale cu state europene, acorduri ce ar ușura returnarea imigranților înregistrați în altă parte.
Pedro Sánchez, noul premier spaniol, a declarat că liderii UE ar trebui să fie solidari cu Germania, “care trece acum printr-o criză politică”.
Liderii UE mai o misiune foarte dificilă, în cea de-a doua zi a reuniunii – să facă față și presiunilor venite din partea Ungariei și Austriei, care sunt pentru controale mai ferme la granițe. Cancelarului Asutriei, Sebastian Kurz, care a declarat într-un interviu că trebuie închise frontierele externe ale Uniunii, nu cele interne.
Alianța formată de Sebastian Kurz și Giuseppe Conte va face foarte dificilă o soluție la nivel european.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, speră să obțină sprijinul liderilor europeni pentru înființarea unor centre de procesare a cererilor de azil, în nordul Africii, pentru migranții sosiți în Europa pe mare.
29.6.2018, 5:22 am
Stilul alarmant din articol e stupid.
Problemele cu imigrantii si modul de a actiona la granite sunt reale. E normal-si bine-sa existe pareri diferite, asa se ajunge la intelegeri corecte.
Sistemul monolit al autoritarismelor-pe care-l practica si Dragnea, ar trebui sa nu mai fie admirat de presa.