vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 septembrie, 2019

Giuseppe Conte rămâne premier

Partidul italian anti-sistem 5 Stele și Partidul Democrat (centru-stânga) vor forma noua coaliție de la Roma, construită în jurul unui program de guvernare centrat pe dezvoltare. Criza politică s-a încheiat, au fost evitate anticipatele, iar prmeier rămâne Giuseppe Conte.

Cabinetul va fi constituit rapid, după ce marți seara, membri M5S au votat online în favoarea coaliției, acesta fiind ultimul pas în calea constituirii noului Guvern.

Mișcarea 5 Stele, creată acum un deceniu ca opoziție la Partidul Democrat, a acceptat să formeze o nouă guvernare cu adversar politic tradițional pentru a evita anticipatele dorite de fostul partener, Liga Nordului (formațiune de extremă dreapta).


Principalul punct al programului M5S – PD este un buget pentru 2020 generos cu cheltuielile publice și care acordă mare atenție echității sociale. Se prevede introducerea unui salariu minim, evitarea creşterii TVA şi cheltuieli mai mari pentru educaţie, cercetare şi asistenţa socială.

De asemenea, va fi implementată o așa-numită „web tax”, pe vânzările online, pentru companiile multinaţionale şi va fi creată o bancă de stat pentru stimularea dezvoltării economice în sudul Italiei.

Randamentele obligațiunilor italiene pentru 10 ani au scăzut până la minime record, un semn că investitorii cred că va fi instalată o nouă guvernare, evitând astfel riscul alegerilor anticipate și instabilității politice.

Fosta coaliție guvernamentală, cu Liga, s-a încheiat după 14 luni de colaborare, ruptura fiind generată de Matteo Salvini, după ce partidul său a înregistrat la europarlamentare cel mai bun scor din istorie (34%, aproape dublu față de precedentele alegeri).


El a anunțat că își dorește alegeri anticipate pentru a nu mai împărți puterea în mod egal cu Mișcarea 5 Stele condusă de Luigi di Maio.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: