Italia, a doua țară UE care pune taxe pe giganții internetului: 3% din venituri - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

23 octombrie, 2021

Italia, a doua țară UE care pune taxe pe giganții internetului: 3% din venituri

2 ianuarie, 2020

Taxa de 3% din venituri aplicată giganților internetului (cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel global şi cel puţin 5,5 milioane de euro în Italia), a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Această nouă taxă a fost aprobată de Parlamentul italian în luna decembrie și este similară celei din Franța (numită GAFA, după numele marilor giganți tech vizați – Google, Apple, Facebook şi Amazon). Veniturile anuale estimate se ridică la 400 de milioane de euro.

Noua taxă este una dintre măsurile prin care Italia dorește creșterea veniturilor bugetare, pentru a diminua deficitul bugetar în 2020.


Se vor încadra în reglementare câteva zeci de companii, majoritatea americane, motiv pentru care  sunt aşteptate reacții din partea SUA, scrie The Hill.

În decembrie, administrația Trump a propus tarife de până la 100% la produse franceze în valoare totală de 2,4 miliarde de dolari, ca răspuns la impozitul introdus de administrația de la Paris.

În lipsa unui acord la nivelul G7, și alte state iau în considerare aplicarea unilaterală a unei măsuri similare de taxare a companiilor mari de tehnologie care, în general, plătesc taxe nesemnificative în țările în care operează.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Statele Unite și alte țări din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică au participat la discuții pentru a ajunge la un consens privind provocările legate de impozitarea economiei digitale, dar Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a arătat îngrijorat de ideile luate în considerare în timpul discuțiilor.


Cifrele Comisiei Europene arată că marile companii europene plătesc în medie 23% din impozitul pe profit, dar aceasta scad la doar 9% pentru companiile de internet.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr