fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Istoria nu iartă proştii! Faţa neeuropeană a Greciei

de Theophyle 28.10.2011

In spatele fiecarei cifre, traiesc oameni, oamenii produc cifrele si nu invers”, zicea un prieten filozf si bancher extrem de ciudat. Cred ca Jean de La Fontaine (link-1) a fost si el in felul lui un “mare filozof”, desi el va ramane in istoria omenirii consacrat pentru fabulele pe care le-a scris, fiind poet, moralist, si dramaturg.

Amintindu-mi de cunoscuta fabula  “Greierele si furnica”, am hotarat impreuna sa adopt parerea lui La Fontaine, ca exista individuali si colectivitati care au imprumutat mentalitati de “greiere” si alti/altele de “furnica”. Cand o societate nu acumuleaza si cheltuieste nebuneste, rezultatele nu pot fi altele decat cele ale Greciei. Problema Greciei este in primul rand politica si sociala.

Evenimentele politice care au marcat modernitatea Greciei postbelice au lasat semne grele in structura sociala a acestei tari.   Războiul civil grec (Emfilios polemos) între 1944 şi 1949, purtat de forţele guvernamentale,  sprijinite de Marea Britanie la început şi mai târziu de SUA impotriva ADG (ramura militară a partidului comunist grec – KKE) a polarizat societatea greaca pana in zilele noastre . Intre anii ‘50-‘60 Grecia s-a dezvoltat rapid cu ajutorul Programului Marshall american. Cu toate ajutoarele primite de la americani, Grecia a cunoscut o perioada de resentimente anti-americane puternice, resentimente care probabil vor fi transformate acum si in sentimente anti-UE cu accente anti-germane. Personal sunt sigur de asta, grecii invinovatesc de obicei pe toata lumea, in afara de ei insisi. Probabil un obicei balcanic, mostenit de aproape toate popoarele din regiune.   Din nefericire, intre 1967-1974, Grecia a fost condusa de o junta militara, dupa o lovitura de stat, probabil cu ajutorul CIA. Dictatura coloneilor s-a terminat 1974, constitutia democratica adoptata in 1975 i-a dat posibilitatea de a  se alătura NATO în 1980 si a devenit membra in Uniunea Europeană în 1981, adoptand euro ca monedă în 2001.

Din 1974 si pana in zilele noastre harta politica a Greciei a fost populata de 29 de partide politice, la ultimele alegeri au participat 27 de formatiuni. Situatia in parlamentul de la Atena se prezinta in acest fel: Partidul Socialist Panelenic (PASOK) are 160 locuri in parlament si detine 8 locuri in PE; Partidul Noua Democratie (ND), liberal-conservator detine 91 locuri in parlament si 8 in PE; Partidul Comunist (KKP) are 21 locuri in parlament si 2 in PE; Partidul National Ortodox (LAOS) are 21 locuri in parlament – 15 si 2 in PE; Stanga radicala (SYRIZA) de sorginte maoista are 13 locuri in parlament si unul in PE.

Adevarul despre democratia Greciei este mult mai sumbru, de fapt politica statului a fost confiscata de familia Papandreou, care reprezinta socialismul grec, si o combinatie de “cumetrie”, reprezentata de familiile Karamanlis /Mitsotakis /Venizelos, care reprezinta liberalismul si liberalismul conservator grec.

Pentru a scurta putin articolul aveti cateva date concrete si niste relatari extrem de documentate:

 1. Necesarul Greciei pentru a se smulge din criza care-i bantuie depaseste 100 de miliarde de euro in viitoarele 18 luni.
 2. Criza Greciei a fost declansata mult mai devreme, de fapt exact de la Olimpiada de la Atena, atunci au fost observate primele invaliditati financiare al  Greciei.
 3. Niciodata Grecia nu a raportat adevarata situatie economica, cifrele fiind aranjate de mai mult de un deceniu.
 4. 30-35% din economia Greciei este o economie care nu contribuie la bugetul statului.
 5. Sectorul bugetar (adevarat) al Greciei este proportional cel mai mare din Europa, avantajele lui pana in acest an sunt cu 30% mai mari decat oriunde in Uniunea Europeana.
 6. Societatea greaca este radicalizata si divizata mai mult decat oricare in Europa.

Concluzii:

 1. Ajutorul dat astazi Greciei nu este suficient si va necesita alte sume substantiale de bani.
 2. Acest ajutor, structura si clauzele lui vor radicaliza si mai mult societatea elena, care nu va putea sustine clauzele impuse.
 3. Singurul lucru pe care l-au reusit europenii este amanarea unui faliment economic tragic pentru poporul grec si catastrofal pentru intreaga Uniune Europeana.
 4. Similitudinea intre problemele lor si ale noastre sunt frapante prin asemanarea lor.

Grecia, ca si Romania, sufera de o radicalizare paralela cu o letargie sociala acuta. Nu este vorba de doctrine, este vorba de proiect, lideri care pot propune si conduce acest proiect si o lipsa totala de constiinta civica si patrotism adevarat. Viata nu poate fi un meci de fotbal. Personal le urez grecilor un Premier de talia aromanului Evangelos Averoff mare democrat si liberal-conservator. Acelasi lucru ne doresc si noua, din nefericire acest fel de oameni se nasc o data la 100 de ani.

Theophyle

Mergeți în homepage ›

Etichete:
Publicat la data de 28.10.2011

8 comentarii

 1. Donkeypapuas
  28.10.2011, 11:16 pm

  Murim de grija altora dar uităm de grijile noastre. Poate îmi explicaţi şi mie de ce România (ţară fără euro) este forţată de către străini la un deficit de 3 % în vreme ce ţările cu monedă euro s-a dovedit că n-au respectat niciodată acea ţintă de deficit.

  • radu
   29.10.2011, 10:58 am

   chiar este normal sa cheltui mai mult decat ai? sa depasim deficitul de 3%! de ce nu 7%? cine o sa-l plateasca? ar trebui stransa cureaua la 3% si in 2,3 ani sa ajungem la 0! ai… mananci, nu ai.. rabzi. in familia ta cum faci?

 2. John Galt
  29.10.2011, 2:01 am

  Pai au cam trecut 100 de ani, ar cam fi timpul..

  🙂

 3. costel popescu
  1.11.2011, 12:24 pm

  grecia este leaganul civilizatiei si nu va dispare niciodata.
  masuri usor si rapid de luat:
  – reindustrializarea tarii cu PATENT INDUSTRIAL SAU LICENTA cumparat si dat de stat in comodat si/sau ppp- daca aveam patent la Nokia sau alti fabricanti nu se intampla acea mizerie la fel cu renault care si-a mutat SANDERO in Maroc si o sa plece si cu resstul si la fel cu FORD care n-a produs nimic dar nici n-a lasat pe altii- a ocupat locul!
  – bursa romaneasca severa care sa poata sa falimenteze orice agenT economic in cel mai scurt tip si sa stabileasca pretul pamantului al energiei al gazului al graului etc unitar la nivelul tarii (inventatorul steve jobs a fost dat afara de la firma controlata de bursa cand a gresit)
  – toti agentii persoane fizice sau juridice sa aiba cont financiar electronic pe baza de CNP/CUI la nivel national si toate averile firmele facturile si tranzactiile sa fie online si impozitate instantaneu electronic. toate notariatele sa fie legate online cu baza de date nationala, Toate casele fiscale de mArcaj sa fie legate on line la fisc si toate facturile sa fie controlate la fisc cu copie electronica.
  – impozitul sa fie pe cifra de afaceri si nu pe consumatorul final ca acum si decontarea impozitului sa se faca instantaneu electronic la incasarea facturii;
  – moneda interna sa fie cu conversie in aur si sa aiba echivalent in aur rezerva la trezorerie, argint si grau.
  – statul prin rezerva strategica sa preia cerealele porumbul floarea soarelui carbune petrol gaze energie electrica si sa controleze situatia cu preturi stabilite liber la burse.
  – marfurile sa fie marcate cu RFID si sa fie urmarite pe tot teritoriul tarii. LA VAMA TOTUL SA FIE SCANAT SI IMAGINILE SA FIE TRIMISE IN BAZA DE DATE SA NU POATA FI FALSIFICATE DE VAMESI CORUPTI TOATE ACTELE SA FIE SCANATE SI TRIMISE IN BAZA DE DATE TOTUL SA FIE FILMAT SCANAT ir SI TRANSMIS IN BAZA DE DATE FARA SA POATA SA FIE MODIFICATE ETC
  – sa se renunte la accize si sa se impoziteze prin taxe corecte iar veniturile realizate sa fie transparente (de ex cu accizele de la benzina platim activitate NATO in Afganistan dar nu avem autostrazi?). sunt si alte masuri simple care pot fi luate imediat.
  TREBUIE ALUNGATE FMI SI BM ASA CUM AU FACUT CEHIA UNGARIA POLONIA ARGENTINA SI TOTI CEI CARE AU CRESTERE ECONOMICA CONSTANTA PE VREMURI DE CRIZA. CHIAR SI RUSIA ERA SA FIE BAGATA IN FALIMENT DE FMI PANA AU FOST ALUNGATI DE PUTIN!

 4. costel popescu
  1.11.2011, 12:37 pm

  Uniunea Balcanica este solutia asa cum Putin face Uniunea Euroasiatica si Suedia vrea Uniunea Tarilor Nordice.
  Uniunea Ortodoxa Balcanica va uni in sistem aproape federal ca in SUA Grecia Republica Cipru Bulgaria Romania Serbia Muntenegru eventual Republica Macedonia si Republica Moldova. asta inseamna 60 de milioane de locuitori (85%ortodocsi)600 de mii de km2 din care 6% apa dulce 600 miliarde USD PIB si oameni harnici cu verticalitate care nu sunt degenerati ca altii si care au sange fierbinte.
  Asta nu exclude apartenenta la UE si nici la Nato dar exclude presiunea TURCIEI si a oricui ar putea avea pretentii incusiv al Germaniei expansioniste care are un ton din ce in ce mai poruncitor cu cei mici. UOB i se poate opune oricarei forte ostile asa cum a facut-o in secole de lupta darza. Avem petrol si gaze in platoul continental stim sa facem platforme de foraj maritim avem zacaminte de aur petrol gaze carbune wolfram uraniu avem campii si agricultura sa ne producem alimentele si putem sa punem in circulatie moneda OBOL dupa o denumire antica- cu echivalent in aur si argint(circula experimental in Grecia).

  • istoria se ascunde...
   3.11.2011, 6:37 pm

   Globalizare politieneasca scrie pe gandurile dumneavoastra, domnule.
   Ati gresit de cand ati afirmat ca Grecia e leaganul civilizatiei. Ati gresit cand ati afirmat ca Romania este in zona balcanica.
   Este adevarat ca FMI si BM au facut prapad si au nenorocit tarile in care au intrat, dar solutia nu este infometarea pentru ca altii stau fara griji sa se ospateze, nici exagerarea de genul Big Brother. Sau poate sunteti sustinator vehement al noului curent Preda care circula prin Parlament.
   Sa muncesti ca sa ai din ce trai e una, dar sa muncesti ca sa aiba altii in timp ce tu te chinui cu foamea, este altceva.
   Mai reflectati, Cehia, Polonia si alte state mai inteligente n-au adoptat masuri radicale ca acelea prezentate de dumneavoastra. Si istoria Romaniei nu inseamna ce a fost de la 1918 incoace, ci mult mai mult, mai adanc, mai greu ca importanta pentru Crestinism si Civilizatie.

 5. Mircea M. Cociu
  8.9.2016, 5:16 pm

  La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia și Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membră NATO.

Lăsați un comentariu


Stiri

Angajații din Educație vor da în judecată statul dacă vor plăti testarea: “Nu decontăm eșecul vaccinării”

Mariana Bechir

Sindicaliștii din Educație amenință guvernanții cu acționarea în instanță, dacă lucrătorii nevaccinați din acest domeniu vor fi obligați să se testeze periodic, pe banii lor.… Mai mult

Europa

Comisia lansează HERA, Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a lansat joi Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), înființată cu scopul de a preveni, a detecta… Mai mult

Stiri

Vass Levente, secretar de stat la Ministerul Sănătății: Cu un minister slăbit e greu să ai strategii fără susținere politică transpartinic

Vladimir Ionescu

 Vass Levente, secretar de stat la Ministerul Sănătății, afirmă că România nu are o strategie clară, pe termen lung, în ceea ce privește domeniul… Mai mult

Stiri

„Să ne păstrăm calmul” – Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței, despre plafonarea prețurilor la energie

Adrian N Ionescu

Autorităţile trebuie să ia măsuri care au sens economic, prin care să fie ajutaţi doar consumatorii care au nevoie. Măsuri cum este cea a plafonării… Mai mult

Stiri

Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis a promulgat joi Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Legea, votată de… Mai mult

Europa

Parlamentul European cere o nouă strategie a UE în relația cu Rusia, regimul Putin descris drept ”cleptocrație autoritară”

Iulian Soare

Parlamentul European a votat miercuri seara Raportul privind viitorul relaţiilor dintre UE şi Rusia, conform căruia UE trebuie să respingă politicile agresive, punând în acelaşi… Mai mult

Stiri

91 de milioane de lei alocate pentru salariile restante ale personalului din centrele de vaccinare

Vladimir Ionescu

Personalul din centrele de vaccinare va primi curând salariile restante din lunile mai, iunie și iulie, după ce s-au transmis deschiderile de credite bugetare în… Mai mult