marți

23 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2011

Redresarea economică a României depinde de competitivitate şi de politici economice eficiente, nu de subvenţii, ajutoare şi credite, a susţinut, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o dezbatere privind relansarea economică a ţării.

„Dezbaterile despre redresarea economiei ar trebui să fie concentrate pe competitivitate în România. Dezvoltarea unei ţări nu depinde de subvenţii, ajutoare sau credite, ci de competitivitate. În ultimă instanţă, coerenţa şi consistenţa politicilor economice fac diferenţa. Când vrei să compensezi o politică salarială cu una monetară, nu rezultă acelaşi lucru”, a spus Isărescu.

El a mai spus că România are nevoie de investiţii directe şi de capital, însă capitalurile care au intrat în ţară în ultima vreme sunt speculative, a avertizat Isărescu.


”Avem nevoie de investiţii şi de capital. Cea mai mare parte a capitalurilor care vin sunt speculative. Se pare că se schimbă paradigma. Avem nevoie de investiţii directe, de funding, de alte intrări de capital, chiar dacă sunt termen mai scurt. Gândirea noastră trebuie să fie ceva mai flexibilă dacă vrem să ne batem cu noile realităţi”, a mai aspus guvernatorul.

În context, şeful BNR a arătat că doreşte reluarea creditării în economie, dar a avertizat asupra riscului creşterii gradului de îndatorare.

”Dorim cu toţii reluarea creditării, dar trebuie să fim conştienţi că se va crea o datorie pe partea cealaltă. Este o crimă economică să umfli o economie după care să o storci să plăteşti o datorie. Trebuie să prezentăm societăţii soluţia administrării unui credit. Asta este soluţia pentru România”, a afirmat Isărescu.

Potrivit datelor acestuia, datoria extermă a României este de 90 de miliarde de euro, din care 30 de miliarde de euro sunt datorie a firmelor din România, vreo 20 de miliarde de eruo sunt datorii ale populaţiei, iar restul este o datorie creată de bănci.


”O parte a datoriei externe se regăseşte în creditul în valută pe care BNR a vrut să-l tempereze. Datoria noastră externă este suficient de mare încât să nu fim îngrijoraţi”, a mai spus Isărescu.

Isărescu despre criza mondială şi zona euro:

  • ”Nu există recesiune mondială, când sunt zone care cresc cu până la 8%. Cum poţi să vorbeşti de criza euro când acesta, de bine de rău, s-a întărit. Această economie mondială pare să fie într-o creştere redusă, în ciuda eforturilor fără precedent de a creşte viteza. Economia nu creşte, este o temă. Avem probleme mari de tot cu datoria publică în Japonia, SUA, Anglia, de care se discută mai puţin, şi cifrele se umflă chiar mai mult”.
  • ”Dificultăţile aici sunt extrem de mari… În ce măsură o Europă multiculturală – acesta este proiectul nostru, şi nu discutăm prea mult despre el – este un activ şi nu un pasiv pentru Europa. Speranţa, în mintea noastră, este că multiculturalitatea nu ne împiedică în fuga noastră pentru competitivitate”.

Lucian Croitoru (BNR): Recesiunea se va accentua în zona euro

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, s-a arătat mai pesimist decât şeful său. Croitoru a avertizat că zona ero se învârtse într-un cerc vicios al neîncrederii pieţelor în măsurile guvernelor de a ţine în frâu datoriile suverane, care la rândul ei generează dificultăţi pentru autorităţi în acţinea lor de stabilizare economică.

„Cred că în acest moment zona euro se află într-un cerc vicios prin creşterea problemelor economice care interacţionează cu sectorul financiar, destul de fragil. În ciuda unor reforme, băncile rămân sub-capitalizate, unele bănci şi-au pierdut statutul de zone fără risc. Prioritatea-cheie este încrederea în obligaţiunile suverane, chiar şi magnitudinea datoriei publice va putea fi ţinută în frâu. Sunt probleme la nivelul încrederii, este un acces foarte scăzut la pieţele de finanţare. Nu se mai împrumută bani multor guverne decât în termeni foarte stricţi şi cred că acest cerc vicios va duce la dispariţia pieţei bancare, iar recesiunea se va accentua în zona euro”, a spus consilierul lui Isărescu.

Valentin Lazea (BNR): Salariile bugetare vor putea creşte doar prin restructurări

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a arătat, la rândul său, că salariile din sectorul bugetar vor putea creşte în anul 2012 doar dacă vor continua restructurările.

El a subliniat, însă, că în anul 2012 România va avea o creştere economică sustenablă.

„Cred că vom avea în 2012 o creştere economică sustenabilă, avem veşti bune din comerţ şi construcţii. Sunt posibile creşteri nominale la salarii în sectorul public, dacă restructurarea continuă”, a afirmat Lazea, la dezbaterea găzduită de BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: