România are 40.000 de proiecte de investiţii bugetare rămase nefinalizate, din cauza lipsei de antreprenori care să le ducă la bun-sfârşit, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
”România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile, de oameni care să le ducă la bun sfârşit. Suntem o ţară cu multe proiecte neterminate. Dovadă stau cele 40.000 prioecte bugetare de investiţii neterminate şi care explică inflaţia ridicată şi de ce 3-5% din PIB sunt alocate investiţiilor şi în acelaşi timp nu se simte acest lucru – pentru că banii nu sunt folosiţi în mod eficient”, a spus Isărescu, la forumul Consiliul de Cooperare al Golfului – Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est, desfăşurat la Bucureşti.
Criticile lui guvernatorului BNR confirmă deficienţele constate anterior de Consiliul Fiscal, care a sfătuit Guvernul, de două ori, în anul 2010, să stabilească priorităţi pentru finalizarea investiţiilor începute.
Consiliul avertiza, în noiembrie 2010, că în elaborarea bugetului de stat pe anul 2011, Ministerul Finanţelor nu a inclus o listă de priorităţi de investiţii naţionale detaliate şi cu alocări multianuale de fonduri.
Din acest motiv, obiectivele sectoriale incluse în raportul aferent bugetului nu pot fi considerate credibile atâta vreme cât nu sunt precizate costurile pe care le implică şi nici termenele clare de finalizare.
Aceleaşi critici le adusese Consiliul Fiscal Guvernului şi referitor la Strategia fiscal-bugetară pe 2011-2013.
”În continuarea eforturilor în direcţia creşterii predictibilităţii politicii
fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal consideră ca oportună elaborarea unei liste realiste de
priorităţi investiţionale publice la nivel naţional, care să aibă asigurată finanţarea pe o bază
multianuală, fiind permisă, astfel, finalizarea acestora indiferent de ciclul politic”, se arată în opinia Consiliului, transmisă Guvernului, pe 23 septembrie.
De asemenea Consiliul a cerut ca prioritizarea resurselor bugetare pentru finalizarea unor proiecte să ţină cont de posibilitatea utilizării fondurilor europene.