sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 ianuarie, 2020

Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut că a doborât „dintr-o eroare” avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlinesz, care s-a prăbușit pe 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Cei responsabili vor fi trași la răspundere, anunță Teheranul.

Avionul de pasageri a fost doborât neintenționat, iar Iranul regretă „profund” această accident, „o mare tragedie şi o eroare impardonabilă”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani.


„Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”, a transmis el pe Twitter.

Tot ]ntr-un mesaj pe Twitter, a recunoscut ;i ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, rcă „o eroare umană” a dus la catastrofa aviatică>.

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru. Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate”, scrie Javad Zarif.

„Condiții care au făcut ca avionul să pară o țintă ostilă”

Regimul de la Teheran nu-și asumă însă vina până la capăt și acuză zborurile americane că au creat premisele acestei tragedii.


„La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, se spune într-un comunicat transmis de armata iraniană.

„Numeroase centre de apărare din jurul Iranului au raportat, la rândul lor, că au sesizat pe radare o activitate intensificată, ceea ce a dus la creșterea sensibilității în centrele de apărare aeriană ale țării”, mai arată comunicatul armatei iraniene.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și, din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, preciează comunicatul armatei iraniene, prezentat de CNN.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau,  a declarat joi, într-o conferință de presă, că toate dovezile indică faptul că avionul ucrainean prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni.

(Citiți și: ”Primul raport iranian în cazul tragediei aviatice din Teheran: defecțiune tehnică a unuia dintre motoare”)

Anunțul apare la o zi după ce Iran a dat publicității un prim raport al anchetei asupra cauzelor tragediei, în care se afirmă că un motor defect a cauzat prăbușirea aeronavei.

În catastrofa aeriană de la Teheran și-au pierdut viața 176 de persoane. Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a anunțat țările de origine ale celor 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului care se aflau în avionul prăbușit, Canada pierzând 63 de cetățeni în tragedia aviatică. Cei mai mulți pasageri erau însă iranieni – 82.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: