1 martie, 2021

Iranul a exclus posibilitatea unei întâlniri informale cu Statele Unite şi cu puterile europene pentru a discuta despre modalităţile de resuscitare a acordului nuclear convenit în 2015 cu puterile occidentale, insistând că Washingtonul trebuie mai întâi să ridice toate sancţiunile unilaterale.

„Având în vedere acţiunile şi declaraţiile recente ale Statelor Unite şi a trei dintre puterile europene, Iranul nu ia în considerare să participe, în acest moment, la o întâlnire informală cu aceste ţări, propusă de şeful politicii externe al UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, potrivit presei din Iran, citate de Reuters.

Oficialii americani s-au arătat dezamăgiți, dar „gata să se reangajeze în acțiuni diplomatice”care să ducă la progrese.


Oficialii iraniani declaraseră anterior că Teheranul studiază o propunere a şefului politicii externe europene, Josep Borrell, de organizare a unei întâlniri informale cu celelalte părţi ale pactului nuclear şi cu Statele Unite, care au  reimpus sancţiunile împotriva Iranului, după ce preşedintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-a retras din acord în 2018.

Actualul președinte, Joe Biden, s-a declarat gata să discute cu Iranul despre modul în care ambele părți vor relua aplicarea acordului. Acordul anulase sancțiuni economice substanțiale împotriva Iranului în schimbul unor măsuri destinate să împiedice achiziționarea de arme nucleare de către Iran.

Iranul şi noua administraţie americană a preşedintelui Joe Biden se află în situația lipsei unui acord privind concesiile pe care fiecare parte ar trebui să le facă prima pentru relansarea acordului.

Iranul insistă că Statele Unite trebuie să ridice mai întâi sancţiunile, în timp ce Washingtonul afirmă că Teheranul trebuie să revină la respectarea acordului, pe care le-a încălcat progresiv din 2019 încoace.


O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a transmis că SUA își mențin angajamentul de a se ajunge la „o respectare a acordului de toate părțile” și că se vor consulta cu celelalte părți ale acordului , Marea Britanie, China, Franța, Germania și Rusia, privind cea mai bună cale de urmat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu trebuie abandonat dialogul. Sanctiunile, pozitiile forte trebuie sa fie doar avertismente; niciun popor nu castiga din lipsa acordurilor internationale bine facute.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu trebuie abandonat dialogul. Sanctiunile, pozitiile forte trebuie sa fie doar avertismente; niciun popor nu castiga din lipsa acordurilor internationale bine facute.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: