joi

28 martie, 2024

5 decembrie, 2021

Discuţiile indirecte dintre SUA şi Iran cu privire la salvarea acordului nuclear din 2015 s-au întrerupt vineri, după ce oficialii europeni și guvernul israelian şi-au exprimat consternarea faţă de cererile ample ale noului guvern de la Teheran.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a explicat sâmbătă că Iranul a renunţat la concesiile promise în discuţiile anterioare şi a cerut mai multe compromisuri din partea statelor occidentale, în timpul discuţiilor indirecte dintre SUA şi Iran.

Statul iranian continuă să-şi accelereze programul nuclear într-un mod provocator, iar China şi Rusia au fost surprinse de cât de departe a mers Iranul cu retragerea propunerile sale în discuţiile de săptămâna trecută de la Viena, a declarat oficialul reporterilor, sub rezerva anonimatului.


A şaptea rundă de discuţii de la Viena este prima cu delegaţi trimişi de preşedintele anti-occidental al Iranului, Ebrahim Raisi.

Discuţiile se referă la relansarea acordului care include limitarea programului nuclear de către Iran, în schimbul scutirii de sancţiuni economice.

Iranul a venit ”cu propuneri care au dat înapoi de la oricare dintre compromisurile pe care le-a făcut în cele şase runde de discuţii, a primit toate compromisurile pe care alţii, şi în special SUA, le-au făcut şi apoi a cerut mai multe”, a spus un înalt oficial american.

Oficialul american a declarat reporterilor că nu ştie când se va relua următoarea rundă de discuţii, în timp ce alţi oficiali au spus că se vor reuni săptămâna viitoare, şi a subliniat că data este mai puţin importantă decât dorinţa Iranului de a negocia serios.

Israelul ceruse joi oprirea discuțiilor


Premierul israelian Naftali Bennett a cerut joi Statelor Unite să pună capăt imediat negocierilor privind programul nuclear al Iranului, într-o discuţie telefonică cu secretarul de stat american Antony Blinken.

„Iranul şantajează nuclear, o tactică de negociere, iar răspunsul la aceasta trebuie să fie încheierea imediată a negocierilor şi măsurile concrete ale marilor puteri” împotriva Teheranului, a argumentat Bennett, potrivit unui comunicat al administraţiei sale.

Premierul israelian s-a referit la informaţii recente care indică faptul că Iranul continuă să îşi mărească stocul de uraniu îmbogăţit la 20% şi a menţionat „încălcări provocatoare ale Iranului în sectorul nuclear, care au loc în acelaşi timp cu negocierile”, a declarat pentru AFP o sursă israeliană.

Israelul, considerată singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, se teme că Iranul, duşmanul său declarat, va deveni în curând o ţară aflată în „prag nuclear”, adică care să aibă suficient combustibil pentru a produce bomba atomică şi de aceea se opune reluării negocierilor în dosarul nuclear iranian.

O înţelegere proastă cu Iranul ar fi „intolerabilă” pentru Israel, a declarat joi şeful Mossadului, David Barnea, la o ceremonie internă a serviciilor secrete israeliene desfăşurată la Ierusalim, conform Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: