joi

28 martie, 2024

4 ianuarie, 2016

proteste executare nimrTensiunile dintre Iran și Arabia Saudită plus aliații suniți ai acesteia au provocat îngrijorări în toată lumea. Marile puteri reacționează, în tentativa de-a ține sub control situația complexă din jurul Siriei și a ISIS – Daesh.

Executarea influentului lider religios șiit, al-Nimr, de către Arabia Saudită și escaladarea tensiunilor acesteia cu Iranul complică întreaga situație din Orientul Mijlociu, a cărui ecuație siriană e departe de a-și găsi soluția.

SUA

Departamentul de Stat american a reacționat duminică, avertizând că execuțiile riscă “să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse“, potrivit unui comunicat al lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al instituției.


De asemenea, se menționează în comunicat, “Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenței pașnice” și solicită liderilor din regiune “să-și dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale”.

Arabia Saudită este cel important aliat al SUA în zonă.

Federația Rusă

Rusia este gata să invite miniștrii de externe din Arabia Saudită și Iran la Moscova, pentru a media negocieri care să ducă la o dezamorsare a situației din orientul Mijlociu, a declarat o sursă diplomatică rusă pentru agenția Tass.

„Ne exprimăm regretul sincer peste escaladarea relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită”, a spus sursa, adăugând: „Rusia a fost întotdeauna în favoarea dialogului și contactelor constructive. Prin urmare, dacă partenerii din Riad și Teheran sunt interesați de rolul nostru, suntem gata să le oferim servicii servicii de mediere pentru a restabili înțelegerea reciprocă pe toate problemele”, a adăufgat oficialul citat de Tass.


„Rusia a fost întotdeauna interesată de existența unei încrederi reciproce între suniți și șiiți și de unitatea lumii arabe „, a mai spus sursa respectivă.

UE urmărește ”cu îngrijorare” situația din regiune

Liderul diplomației europene, Federica Mogherini, și-a exprimat duminică îngrijorarea că acest caz cu consecințe periculoase “are potențialul de a inflama și mai mult tensiunile sectare care au produs deja daune importante în regiune”.

Ea a discutat duminică la telefon cu miniștrii de externe din cele două state, ea convenind cu Javad Zarif, șeful diplomației iraniene, că este în joc stabilitatea întregii regiuni.

“Comunitatea internațională și principali actori din regiune lucrează împreună pentru a găsi o soluție politică în Siria și să-și unească forțele împotriva grupurilor teroriste, iar aceste eforturi nu trebuie subminate de o nouă instabilitate”, potrivit unui comuicat dat publciității duminică.

Luni, purtătorul cuvânt al comisarului european Federica Mogherini, Catherine Ray, le-a declarat reporterilor că UE continuă să monitorizeze cu atenție situația și că au loc contacte la toate nivelurile cu cele două state aflate în centrul conflictului, Iran și Arabia Saudită.

Germania: Relația dintre Arabia Saudită și Iran este importantă pentru rezolvarea conflictelor din Siria și Yemen

Germania le cere ambelor state “să utilizeze toate posibilitățile pentru a-și îmbunătăți relația bilaterală”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

„Relațiile dintre Arabia Saudită și Iran dunt fundamentale pentru rezolvarea crizei din Siria și Yemen și pentru stabilitatea întregii regiuni”, a adăugat Steffen Seibert.

China

Purtătorul de cuvânt al ministerul de externe chinez, Hua Chunying, a declarat că Beijingul este foarte îngrijorat de evoluția situației din regiune și își exprimă temerea că noile tensiuni ar putea intensifica conflictele din Orientul Mijlociu.

“Sperăm că părțile implicate vor putea menține calmul și vor găsi o rezolvare concretă pentru rezolvarea diferențelor prin intermediul dialogului și consultărilor”.

Londra, reacție timidă

Duminică, un oficial din ministerul de externe al Marii Britanii a declarat că Londra condamnă orice execuție și că a transmis acest mesaj Arabiei Saudite.

Pe de altă parte, Londra s-a declarat îngrijorată și de atacurile asupra ambasadei Arabiei Saudite din Teheran, Iran.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: