sâmbătă

1 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2020

Imagine din satelit a Bazei Al Asad din Irak după atacurile iraniene

Cel puțin 13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN.

Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că parte a militarulor români din Irak au fost relocați – o măsură preventivă adoptată după acțiunea americană care a condus la uciderea generalului Qassem Soleimani. O măsură similară a fost anunțată și de Germania.

Raza de acțiune a rachetelor deținute de Iran

Televiziunea de stat iraniană a anunțat că cel puțin 80 de ”teroriști americani” au fost uciși în urma atacului cu rachete, afirmând că niciuna dintre acestea nu ar fi fost interceptate, scrie Reuters. Președintele Donald Trump susține însă că ”totul este bine” și că SUA au cea mai puternică armată din lume.

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, transmite Mediafax citând televiziuni locale.

”Astăzi a venit vremea ca oficialii americani slabi să înțeleagă puterea Republicii Islamice și ca armata sa de teroriști să părăsească regiunea”, a spus șeful Statului Major de la Teheran.

Ministrul de externe Javad Zarif a susținut, după atacul atac asupra forțelor conduse de SUA în Irak, că Iranul nu vrea război, dar că se va apăra împotriva oricărei agresiuni. El sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de acolo ar fi decolat drona americană care l-a ucis vineri, la Bagdad, pe general iranian Qassem Soleimani.

Țintele atacate de Iran

”Totul este bine. Rachetele lansate din Iran asupra a doua baze militare din Irak. Evaluarea daunelor este în desfășurare, dar, până acum, totul este bine! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață”, a fost replica lui Donald Trump, pe Twitter.

Armata americană a informat oficial că Iranul a lansat atacul în jurul orei locale 01.30 și a tras peste 12 rachete balistice asupra a două baze aeriene din vestul Irakului, Ain Al-Asad şi Erbil, care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei. „Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran”, a afirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Nicio informație cu privire la natura pagubelor sau la eventuale victime nu a fost comunicată.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: