vineri

29 martie, 2024

28 martie, 2018

Fostul ministru al Finanţelor Ionuţ Mişa, iniţiatorul ”revoluţiei fiscale”, este noul preşedinte al ANAF. Decizia de numire a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost cel care a înaintat oficial propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Ministrul Finanțelor a lăsat să se înțeleagă faptul că propunerea nu-i aparține, dar și-o asumă: „Când faci o propunere, ți-o asumi”.


Eugen Teodorovici a făcut declareațiile citate la Parlament, după o întâlnire cu președintele PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaților. În presă tocmai apăruseră informații ale unor surse neconfirmate oficial, conform cărora peste 20 de șefi din ANAF ar urma să fie demiși.

Motivul demiterilor ar fi rezultatele foarte slabe privind colectarea la bugetul de stat.

Ce credea senatorul Eugen Teodorovici despre ministrul Ionuț Mișa

Eugen Teodorovici l-a criticat aspru pe Ionuț Mișa, atunci când cel dintâi era președinte al Comisiei de buget-finanțe din Senat.

În octombrie 2017, Eugen Teodorovici declara: „În orice Guvern, într-o țară normală, ministrul de Finanțe este mâna dreaptă a primului ministru. Nu poți să vii să declari o dată ceva, a doua zi să schimbi sau chiar să fii contrazis de primul ministru. Mediul economic, contribuabilii se uită la tine ca ministru de Finanțe. Au nevoie de declarații ferme, au nevoie de încredere la nivelul Guvernului. Până acum nu am văzut decât contrariul”.


Tot atunci, senatorul Teodorovici mai spunea că nu a „văzut nimic pozitiv în ceea ce a făcut” Ionuţ Mişa ca ministru şi a criticat şi campania purtată împotriva băncilor. „Băncile aplică o lege. Dacă vrem să aibă alt comportament, modificăm legea. Nu am văzut nimic în acest sens la nivelul Ministerului de Finanțe”.

„Mai mult decât atât, când (…) domnul Mișa răspundea de marii contribuabili, nu îmi amintesc să vină la mine cu vreo propunere când eram ministru, în sensul că se întâmplă multe lucruri neplăcute în zona de sistem bancar, că este vreo propunere în a modifica cadrul legislativ existent la acea vreme. Atunci fie nu știa, fie știa lucrurile pe care astăzi le blamează și nu a vrut să le spună. Deci a mers mai departe cu ceea ce se întâmpla”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Palmaresul lui Ionuț Mișa

Ionuţ Mișa a mai fost în conducerea ANAF, ca director al Direcției mari contribuabili din ANAF.

Fostul ministru a fost cel care a girat elaborarea Codului fiscal care a promovat aşa numita „revoluţie fiscală”, ale cărei consecinţe au impus ulterior nu mai puţin de patru ordonanţe de urgenţă, pentru corectarea mai multor anomalii sesizate atât de mediul de afaceri cât și de sindicate.

La audierea sa în Parlament, propus să ocupe poziția de ministru al Finanțelor în Guvernul Tudose, Ionuț Mișa anunța desființarea pensiilor private obligatorii. Măsura nu a fost implementată, totuși ministrul Mișa a redus contribuțiile la acestea, deși aceste contribuții trebuia să crească.

Experți independenți în fiscalitate obișnuiau să observe că Ionuț Mișa ar fi străin de mediul de afaceri, pentru că nu a lucrat nicodată „de cealaltă parte a baricadei”.

Aceștia au avut convingerea că, în guvernul Tudose, adevăratul ministru de finanțe a fost Darius Vâlcov, consiler al mai multor premieri PSD.

Fostul ministru de Finanțe va rămâne însă în memoria colectivă prin prestația avută la Antena 3, când abia stăpânindu-și lacrimile dădea asigurări că niciun salariat din România nu va fi afectat de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: