vineri

19 aprilie, 2024

4 august, 2017

Deficitul fondului de pensii ar fi de 17,2 miliarde lei în 2018, cu 22% mai mare faţă de cel de 14,1 miliarde lei din acest an, din cauza majorărilor salariale care determinau automat şi o creştere a pensiei, , a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, joi seară, la Digi24.

În 2016, deficitul la fondul de pensii a fost 15,6 miliarde lei, bani care „veneau de la buget, în afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii”, a mai precizat ministrul Mișa.

„Nemaifiind contributivitate, trebuiau să vină bani de la buget pe fondul de echilibrare. Practic, în permamenţă, ceilalţi români prin impozite şi taxe trebuia să contribuie la aceste pensii”, a explicat Ionuţ Mişa.


Ministrul Finanţelor a dat şi câteva exemple de pensii speciale medii: 10.849 lei în luna mai, la nivelul personalului din sectorul aeronautic, „iar contributivitatea era 2.751 lei. Diferenţa de 8.114 lei veneau de la buget. Vă daţi seama cât de mare este decalajul. Bugetul alocat pentru pensii speciale în acest an era de 7,2 miliarde lei. Din acestea, pensiile militare erau 6 miliarde şi ceva”, a precizat Ionuț Mişa.

În „alt domeniu”, pe care ministrul nu a vrut să-l numească, pensia specială medie este de 10.115 lei.

Pensia medie în restul sistemului este de 970 lei şi va ajunge la 1.070 lei în 2018.

Până la 15 septembrie doritorii de pensii speciale își mai pot depune dosarul, ca să beneficieze de actualele prevederi legislative, dar valul de cereri de până atunci ar produce un deficit mai mic decât dacă s-ar păstra modelul actual, potrivit ministrului Finanţelor.


„N-aş spune ca sunt foarte mulţi. Sarcina la fondul de pensii ar fi mai mare dacă nu am lua măsuri acum”, a afirmat ministrul Finanțelor. Aceste măsuri ar fi menite inclusiv să dimuneaze fluxul de pensionări care ar fi fost mare şi crea deja deficit de personal. Ba chiar, din cadrul domeniilor afectate „s-a atras atenţia că se va ca se va crea un dezechilibru de personal şi din interiorul sistemului s-a cerut stoparea” (pensionărilor), a adăugat Ionuţ Mişa.

Potrivit unui proiect de OUG privind pensiile militare de stat, pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Indexarea pensiilor speciale se va face după cu rata medie anuală a inflaţiei, fără includerea sporurilor, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Astfel „rupe corelaţia între creşterea salariului şi creşterea pensiei, iar indexările următoare să fi făcute doar în raport cu inflaţia”, a explicat ministrul Finanţelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: