„Chestiunea cu azilele groazei este o ruşine naţională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, în prima sa referire la scandalul la tratamentul inuman din trei cămine din Ilfov pentru persoane în vârstă.
Principalele declarații ale șefului statului pe acest subiect:
- Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii de acolo. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii.
- Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie?
- Trebuie văzut şi acţionat şi cineva tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit.
- Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre o vinovăţie în exercitarea funcţiei sau una politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite”, a adăugat preşedintele.
- Trebuie trași la răspundere toți “cei vinovați, cu nume și prenume”. „Cei care nu au verificat, cei care au știut și nu au luat măsuri. Și aici vorbesc de poziții politice. Este revoltător ca persoane în vârstă, care vor să stea undeva, sunt tratate cu dispreț sau chiar mai rău“.
- Președintele Iohannis nu consideră că sistemul este în colaps, pentru că există şi aziluri de bătrâni unde totul este impecabil.
- Întrebat însă dacă ar trebui să plece ministrul Muncii, Marius Budăi, preşedintele s-a eschivat: „Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.
- Repet ce am răspuns și la întrebarea de dinainte: toți cei vinovați trebuie să răspundă, pentru că aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume. Un politician în poziție înaltă nu trebuie să meargă să verifice dacă se dau medicamente, ci dacă sistemul de care răspunde dă rezultate.
Ultimele evoluții din scandalul căminelor
Rezultatele primei zile de controale prefigurează un sistem
Controalele în centrele de rezidență – pentru persoane în vârstă, persoane cu dizabilități și pentru copii – au demarat luni în toată țara și la toate unitățile, fie ele de stat sau private.
Ele sunt efectuate de comisii mixte constituite de prefecturi cu angajați ai Agenţiei Judeţene pentru Inspecţie Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Protecţia Consumatorului, ISU şi Poliţiei.
Primele rezultate:
- Prima zi de verificări s-a finalizat în județul Prahova cu amenzi totale în cuantum de 750.000 de lei. Inspectorii au constatat că în unele centre numărul angajaţilor era prea mic comparativ cu cel al persoanelor pe care aceştia le îngrijeau, lipsa asistenţei medicale, mâncare expirată, spaţii neigienizate şiabsența unor autorizaţii.
- În unele din cele 12 cămine verificate luni s-au descoperit alimente expirate, obiecte sanitare vechi și spaţii acoperite cu mucegai. În judeţul Argeş, funcţionează 50 de centre pentu vârstnici, dintre care 44 private şi şase publice.
- Prefectura Constanţa a anunţat marţi, că în cursul zilei de luni au fost verificate 14 centre, dintre care trei publice şi 11 private, în care se aflau 376 de persoane. Au fost date 48 de amenzi, în valoare de aproape 800.000 de lei. De asemenea, două cămine de bătrâni din localitatea Eforie Nord au fost închise, pentru funcţionare fără autorizaţii, a mai precizat sursa citată. În judeţul Constanţa se află 101 de centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, centre rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi şi centrele destinate copiilor, în care se află 2.582 de beneficiari.
- În județul Iaşi au verificat zece centre rezidenţiale, iar în urma controalelor au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 18.000 lei şi 45 de avertismente. Nici un centru nu a fost închis şi nici nu s-a dispus suspendarea activităţii.
- Un centru de vârstnici din judeţul Satu Mare care funcţiona fără autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost suspendat, toate cele 17 persoane persoane urmând să fie relocate la alt cămin.
- În județul Botoşani, s-au făcut verificări la patru centre pentru persoane vârstnice. Au fost descoperite mai multe nereguli şi au fost aplicate 15 amenzi şi 21 de avertismente. Amenzile date au însumat 144.800 lei.
- Șapte bătrâni au fost evacuați, de urgență, dintr-un azil care funcționa ilegal la Țicleni, județul Gorj. Cu toate că era închis de mai multe luni, unitatea privată continua să funcționeze.
(Citește și: „Premierul anunță regândirea sistemului căminelor pentru persoane vulnerabile – nicio referire la oamenii de partid implicați, nicio demitere„)
11 bătrâni relocați noaptea, în cearșafuri, dintr-un cămin supraaglomerat
Anunțarea controalelor i-a ajutat pe administratorii de cămine să cosmetizeze situațiile și, în unele cazuri, să ascundă nereguli grave.
Poliția a fost sesizată luni că mai multe persoane în vârstă au fost mutate, unele în cearșafuri, într-o clădire din Tunari, județul Ilfov. Ulterior, Poliția a descoperit într-o clădire în construcție din Tunari 11 vârstnici, printre care și unii cu dizabilităţi. Persoanele respective au fost relocate dintr-un centru supraaglomerat din Pipera, pentru a nu fi găsiţi de autorităţi, întrucât căminul găzduia un număr mai mare decât cel permis de spațiu.
Unul dintre azilurile groazei a cerut daune morale, în instanță, de la vecinii care au reclamat autorităților neregulile văzute
Vecinii unuia dintre azilele din Voluntari administrate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz au făcut ”zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri” încă din luna octombrie 2021, conform ueni postări pe Facebook a avocatului Silviu Munteanu, care îi reprezintă pe respectivii vecini.
În martie 2023, după publicarea anchetei jurnaliștilor de la Centrul de Investigații media, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz i-a dat în judecată pe vecinii care au sesizat instituțiile statului și le-a cerut daune morale de 3.000 de euro pe motiv că au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate.
****