duminică

21 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 martie, 2023

Volumul lucrărilor de construcții din ianuarie a crescut, pe serie ajustată sezonier, cu 7,2% față de ianuarie 2022, dar a înregistrat un declin de 4,3% față de decembrie, reiese din datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Față de anul trecut, pe elemente de structură s-au evidențiat creșteri la lucrările de reparații capitale (+17,0%) și la lucrările de construcții noi (+10,9%). Lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 12,8%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18% la construcțiile inginerești, categorie la care intră și investițiile în infrastructură, spre exemplu, realizate de stat.


În prima lună a anului, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital (finanțate exclusiv de la bugetul de stat), precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 1,94 miliarde de lei, în creștere cu 34,3% comparativ cu anul 2022 când au fost în valoare de 1,45 miliarde de lei, reiese din execuția publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Clădirile rezidențiale și clădirile nerezidențiale au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 0,1%.

Față de decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 4,3%, scădere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (-24,0%). Lucrările de construcții noi și lucrările de reparații capitale au crescut cu 6,3%, respectiv cu 3,5%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile nerezidențiale și la construcțiile inginerești cu 10,2%, respectiv cu 4,0%. Clădirile rezidențiale au crescut cu 10,5%.


Anul trecut, sectorul construcțiilor a contribuit cu 6,3% la formarea PIB și cu 0,7 puncte procentuale la creșterea economică de 4,8% din PIB, potrivit datelor INS.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: