marți

23 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

8 decembrie, 2020

Investiţiile în startup-urile europene din domeniul tehnologiei sunt pe cale să atingă nivelul record de 41 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2020, după ce, în septembrie, au înregistrat un record lunar de 5 miliarde de dolari, potivit unui studiu al firmei de plasamente de capital de risc Atomico.

„Este un semn remarcabil al rezilienţei ecosistemului”, a declarat Tom Wehmeier, co-autor al raportului Atomico, citat de Reuters.

Peste 600 milioane de dolari în România


Pentru comparație, în România, 39 de start-up-uri tehnologice au atras peste 600 de milioane de dolari în 2020, până în prezent, potrivit datelor strânse pe blogul sergiubiris.ro.

Nivelul mult mai scăzut de finanțare al start-up-urilor Românești este evocat, de altfel, chiar în Planul Național de Redresare și Reziliență trimis la Comisia Eruopeană și care spune că „2/3 dintre întreprinderile noi dispar de pe piață după primul an de viață fie prin suspendare temporară de activitate în limita legii, fie prin radiere din Registrul Comerțului, conform Raportului de evaluare POR 2014-2020”.

E drept, însă, raportul citat se referă la start-up-urile din toate domeniile.

Sănătatea, marketingul și telecomunicațiile – domeniile favorite

În toată Europa, cele mai mari sume atrase în primele nouă luni din 2020 de un domeniu (3,2 miliarde de dolari) s-au îndreptat spre firmele din domeniul tehnologiei medicale. Urmează firmele de software de administrare corporatistă şi cele fintech.


Platforma de evenimente online Hotin a devenit recent compania europeană cu cea mai rapidă creștere până la nivelul de un miliard de dolari după numai 17 luni, potrivit datelor platformei Dealroom.co, citată de Reuters.

Chiar și unele firme start-up de turism au reușit: GetYourGuide și Onio au strâns fonduri noi de la investitorii care contează că acestea vor prospera, după pandemie,

Europa investește de 5 ori mai puțin decât SUA

Valoarea firmelor de tehnologie IT&C înfiinţate în Europa din anul 2000 încoace a crescut până la aproape 1.000 miliarde de dolari, cu cei 115 „unicorni” europeni (cu o valoare de peste un miliard de dolari fiecare), care au beneficiat de capitaluri de risc.

Totuși, investițiile în start-up-uri tehnologice din Europa sunt de 5 ori mai mici decât cele din SUA, chiar dacă s-au triplat în ultimii cinci ani, potrivit studiului citat.

Firma de streaming de muzică Spotify şi cea de plăţi Adyen sunt în frunte, cu evaluări de aproximativ 50 miliarde de dolari, iar compania suedeză fintech Klarna este evaluată la peste zece miliarde de dolari.

Atomico estimează că cele mai mari 24 de companii europene din domeniul tehnologiei au creat o reţea de peste 3.000 de persoane care au înfiinţat noi companii.

Cu cele 32 de oferte publice iniţiale (IPO) ale firmelor tehnologice din primele 10 luni din 2020 (din doar trei fiind evaluate la peste un miliard de dolari, Europa este mult sub nivelul SUA.

Firmele europene sunt încă atrase de bursele din New York, deși IPO-urile companiilor de comerț electronic The Hut Group și Allegro au fost bine primite la Londra și Varșovia.

Atât ofertele publice iniţiale cât și ale metode de finanțare capătă un impuls promiţătore în 2021, în Euorpa , potrivit Atomico.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: