Guvernul îşi propune să realizeze în 2016 investiţii în valoare de 37,7 miliarde de lei, respectiv 5,1% din PIB, în creştere cu aproape 4 miliarde de lei faţă de programul din acest an.
„Sumele suplimentare sunt alocate în special pentru CNADNR, Apărare şi pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă de la UE afererentă exerciţiului financiar 2007 – 2013„, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Execuţiile bugetare anterioare relevă însă o diferenţă semnificativă între cheltuielile pe care şi le-au propus guvernele şi realizările efective bifate la final de an.
În primele zece luni din acest an, cheltuielile de capital (investiţiile finanţate exclusiv de la buget) au însumat echivalentul a 1,3% din PIB, în vreme ce cheltuielile aferente programelor finanţate din fonduri europene s-au ridicat la 1,8% din PIB, la care se mai adaugă 0,1% din PIB – finanţările pentru noul exerciţiu bugetar al UE.
Guvernul Cioloş îşi propune, ca prioritate, îmbunătăţirea procesului de evaluare, selecţie, prioritizare şi implementare a investiţiilor publice pentru a spori absorbţia fondurilor europene.
Principiile care stau la baza prioritizării investiţiilor publice se referă la :
- oportunitatea proiectului de investiții în contextul strategiilor sectoriale sau naționale;
- justificarea economică și socială a acestuia;
- suportabilitatea și sustenabilitatea financiară;
- aranjamente pentru implementare/performanță în implementare;
- perioada rămasă până la finalizarea proiectului de investiții publice (pentru proiectele de investiții publice în continuare).
Eficienţa economică a celor mai importante proiecte de investiţii
La nivelul ordonatorilor principali de credite au fost identificate 120 de proiecte prioritare aflate în diferite stadii de execuţie.
Dintre cele 120 de proiecte, în cazul a 21 de proiecte stadiul fizic de implementare este de 0%.
Alte 73 de proiecte sunt în curs de implementare, iar 26 au fost finalizate.
În legătură cu 78 de proiecte prioritare, ordonatorii principali de credite au prezentat valoarea economică netă, un indicator ce ilustrează oportunitatea investiţiei.
„Aceasta a fost extrasă din cuprinsul analizelor cost‐beneficiu, reprezentând un indicator al eficienței economice a proiectului de investiții, și a fost furnizată de ordonatorii principali de credite pentru un număr de 78 de proiecte din totalul de 120 de proiecte de investiții publice semnificative evaluate”, se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2016 şi proiecţia acesteia pe anii 2017-2019.
Din analizele efectuate s‐a constatat că cea mai ridicată medie a valorii economice nete actualizate (VENA) a proiectelor de investiții se înregistrează în sectorul transporturi – 397,6 milioane de euro și în sectorul educație – 117,1 milioane euro, media valorii economice nete actualizate a proiectelor din celelalte sectoare situându‐se sub 100 milioane euro.