luni

29 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2020

România a coborât 3 locuri până pe poziția a 10 în topul celor mai mari plasamente ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), după ce acestea au scăzut în 2019 până la 371,67 milioane de euro.

În ultimii doi ani, volumul creditelor acordate de berd României au scăzut cu 174,2 milioane de euro.

Țara noastră a fost devansată anul trecut de Belarus, Serbia și Uzbekistan, potrivit celor mai recente date publicate de bancă.


 berd este principalul investitor instituţional din ţara noastră, cu plasamente de peste 8,6 miliarde de euro. În 2019, proiectele în derulare ale băncii erau în număr de 22 , dintre care 7 au fost semnate chiar anul trecut şi la care s-a adăugat unul în ianuarie 2020.

Presedintele berd a venit la București și s-a întâlnit, marţi, cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii Economiei și Energiei, Sănătăţii şi cu cel al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Nevoia permanentă de reforme

Șeful berd a mai fost în România și în septembrie anul trecut, când a cerut autorităţilor române să intensifice reformele care ar duce la deblocarea dezvoltării infrastructurii.


„Pentru a sprijini creşterea economică şi pentru a ajuta convergenţa nivelurilor de venit cu cele ale economiilor mai avansate din UE, ţara are nevoie de investiţii majore pentru extinderea, modernizarea şi menţinerea infrastructurii. BERD este interesată să finanţeze proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară şi să ajute la privatizarea întreprinderilor de stat”, a declarat atunci Suma Chakrabarti.

 berd a repetat apelul privind reformele necesare în România în „Transition Report 2019-20”, apărut în noiembrie anul trecut.

(Citiți și: „Document BERD: Reformele pentru o mai bună guvernare în România sunt esențiale”)

Reformele suplimentare pentru o mai bună guvernare trebuie prioritizate în România, mai ales cele care se adresează ineficienței birocrației guvernamentale, spune raportul citat.

„Noi reforme pentru întărirea bunei guvernanțe ar trebui aplicate. Progresul în acest domeniu ar ajuta la atenuarea îngrijorărilor privind independența justiției și angajamentul anti-corupție al guvernului”, se spune în capitolul dedicat României în „Transition Report 2019-20”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: