Reformele suplimentare pentru o mai bună guvernare trebuie prioritizate în România, mai ales cele care se adresează ineficienței birocrației guvernamentale, potrivit „Transition Report 2019-20” al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
„Noi reforme pentru întărirea bunei guvernanțe ar trebui aplicate. Progresul în acest domeniu ar ajuta la atenuarea îngrijorărilor privind independența justiției și angajamentul anti-corupție al guvernului”, spune BERD în capitolul dedicat României în raportul citat.
Raportul indică alte două priorități cheie:
- Privatizarea companiilor de stat, care rămân dominante în sectoare precum energia și transportul. „Ofertele publice inițiale (IPO- prin bursă) ca și ofertele secundare ale companiilor deja listate ar atrage investitorii și ar crește capitalizarea”.
- Reformele dedicate mediului de afaceri și „eforturile de a rezolva dificultățile privind recrutarea personalului calificat, infrastructura de transport şi ineficienţa birocraţiei guvernamentale constituie cele mai mari priorităţi”.
Raportul BERD descrie dezechilibrele macroeconomice româneşti cu o estimare a deficitului de cont curent de 3,4% şi a deficitului bugetar de 3,5% dintr-un PIB a cărui creştere este văzută la 4% în 2019.
„Deficitele gemene au crescut în condiţiile măsurilor guvernamentale pro-ciclice”, spune raportul, care remarcă creşterea deficitului de cont curent de la 1,2% din PIB, cât era în 2015. Deficitul comercial a crescut, în ciurda sporului exporturilor, pe măsura creşterii mai mari a importurilor, ca urmare a amplificării cererii interne.
Raportul remarcă faptul că au rămas neschimbate o parte din măsurile luate prin OUG 114 / 2018, care au distorsionat mediul de afaceri, în ciuda îmblânzirii unora dintre prevederi.
Taxa de 3% pe afacerile operatorilor de telecomunicaţii şi cerinţele de capital pentru firmele de administrare a fondurilor de pensii au rămas, iar plafonarea preţului la gazele naturale pentru populaţie face deja obiectul lansării unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.