luni

22 aprilie, 2024

16 iunie, 2021

Investiţiile Chinei în Europa s-au înjumătățit în 2020, arată un studiu publicat miercuri de Rhodium Group şi institutul german Merics.

Conform acestuia, în 2020 investiţiile directe din China în Uniunea Europeană şi Marea Britanie au scăzut cu 45% la 6,5 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Germania, Franţa şi Marea Britanie au rămas cele mai importante destinaţii pentru investiţii directe chineze în Europa, însă în cazul investiţiilor în Marea Britanie s-a înregistrat un declin de 77%. În paralel, Polonia a devenit un nou beneficiar important de investiţii directe chineze graţie unor achiziţii importante.


Autorii studiului precizează că tendinţa pare să continue şi în acest an, în condiţiile în care în primul trimestru a avut loc o nouă scădere a investiţiilor chineze în Europa.

investiții chineze europa

Europa este în continuare o locaţie atractivă pentru investiţii dar perturbările provocate de pandemie, barierile ridicate pentru ieşirile de capital din China şi obstacolele create de cadrul de reglementare din Europa contribuie toate la o tranziţie spre un nivel mai scăzut de investiţii chineze, susţin autorii studiului.

Mai multe state membre UE, inclusiv Italia, Franţa, Polonia şi Ungaria, şi-au înăsprit mecanismele de verificare pentru investiţiile directe din terţe ţări, ceea ce înseamnă că mai multe achiziţii chineze nu s-au finalizat.


Deteriorarea relaţiilor UE-China ar putea crea obstacole suplimentare pentru investitorii chinezi în viitor, susţine institutul german Merics.

Autorii studiului susțin că în privința activității de fuziuni și achiziții nu există temeri de eventuale preluări ostile de către China, în contextul dificultăților cu care se confruntă companii ca urmare a crizei.

”Temerile conform cărora criza pandemică globală generată de Covid-19 ar putea declanșa o altă rundă de cumpărare agresivă de active a investitorilor chinezi s-au dovedit nefondate. În schimb, activitatea globală de fuziuni și achiziții externe a Chinei a scăzut la minimul ultimilor 13 ani, tranzacțiile finalizate însumând doar 25 de miliarde de euro, în scădere cu 45% față de 2019”, mai arată autorii studiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: