sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

Mai mulţi lideri europeni reuniţi marţi la Luxemburg şi-au exprimat îngrijorarea de a vedea apariţia unui nou val migrator de proporții din cauza iminenței operațiunii militare a Turciei în nordul Siriei.

Ankara intenţionează să creeze o „zonă de securitate”, un „tampon” de 30 de kilometri în adâncime, de la fluviul Eufrat până la frontiera irakiană, unde să instaleze cea mai mare parte din cei 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în Turcia.

„Sper că nu va fi nicio operaţiune”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, marți, după reuniunea JAI.


„Imaginaţi-vă însă că sunteţi refugiat în Turcia, sunteţi sirian, există riscul să fiţi transportat într-o zi în nord-estul Siriei fără să vi se ceară părerea. Este un factor ce poate genera un aflux spre Europa”, a spus el.

Grecia, Cipru şi Bulgaria au transmis un text comun miniştrilor de interne ai UE, atrăgând atenția asupra „creşterii spectaculoase a numărului migranţilor sosiţi pe ruta Mediteranei de Est”.

Sunt „semne alarmante ale emergenţei unei crize”, avertizează cele trei state.

„Factorii geopolitici, mai ales conflictele din regiune şi în special din Siria, vor avea probabil drept consecinţă o continuare a acestei tendinţe îngrijorătoare pe termen scurt sau mediu”, au apreciat cele trei ţări, care au solicitat mai mult sprijin de la partenerii lor europeni.


Turcia, care a afirmat că este pregătită să lanseze o nouă ofensivă contra unei miliţii kurde, a trimis marţi noi vehicule blindate la frontiera sa cu Siria.

Întrebat în legătură cu acest scenariu în cursul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru migraţie, Dimitros Avramopoulos, a subliniat că UE este ataşată de „integritatea teritorială a statului sirian”.

Riscul unui aflux mai mare decât cel din 2015

Zilele trecute, și ministrul german de interne, Horst Seehofer, a atras atenţia că numărul în creștere de refugiaţi ajunși în insulele greceşti indică faptul că există riscul unui aflux mai mare decât cel din 2015.

Comentariile au fost făcute la scurt timp după vizitele pe care le-a efectuat în Turcia şi Grecia pentru a aborda tensiunile privind migraţia, în contextul semnalării de către Atena a creşterii ritmului sosirilor de migranţi.

Ankara a fost de acord să îi împiedice pe migranţi să ajungă în blocul comunitar, în baza unei înţelegeri din 2016 prin care UE a promis 6 miliarde de euro pentru a-i sprijini pe refugiaţi în Turcia.

În anul 2015 au fost înregistrate peste 1,3 milioane de cereri de azil în UE.

Recordul numărului de imigranți sosiți în Europa a fost atins în luna octombrie, când intrările zilnice au depășit 10.000 de persoane:

UE, acorduri de asistență la frontieră cu țările de pe traseu. În Albania, prima operațiune Frontex în state terțe

Uniunea Europeană a semnat cu Muntenegru, luni, un acord privind cooperarea în materie de gestionare a frontierelor între Muntenegru și Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

Conform înțelegerii, Frontex poate sprijini Muntenegru în ceea ce privește gestionarea frontierelor, poate desfășura operațiuni comune și poate trimite echipe în regiunile din Muntenegru care se învecinează cu UE, cu acordul autorităților muntenegrene.

Aceste activități au ca scop combaterea migrației neregulamentare, în special a schimbărilor bruște ale fluxurilor de migrație, precum și a criminalității transfrontaliere și pot include furnizarea unei asistențe tehnice și operaționale sporite la frontieră.

O cooperare sporită între țările terțe prioritare și poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european va contribui la combaterea migrației neregulamentare și la consolidarea securității la frontierele externe ale UE.

Înțelegeri similare au mai fost parafate anul trecut cu Albania, Macedonia de Nord și Serbia. Este în curs de finalizare acordul cu Bosnia și Herțegovina.

Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european a lansat prima operațiune comună desfășurată vreodată pe teritoriul unei țări terțe vecine în Albania, la data de 22 mai a anului curent.

La începutul acestui an, în urma unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au convenit să consolideze poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european. Aceasta va permite desfășurarea de operațiuni comune și trimiterea de echipe în țări care nu se află în imediata vecinătate a UE.

Cooperarea cu țările terțe face parte din conceptul european de gestionare integrată a frontierelor, concept ce se aplică printr-un model de acces pe patru niveluri, care include:

  • măsuri în țările terțe
  • măsuri întreprinse cu țările terțe învecinate
  • măsuri de control la frontieră
  • măsuri în interiorul spațiului Schengen.
Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: