La obiect

Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult

05.12.2019

Evenimentul

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult

04.12.2019

Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Intrarea Turciei în nordul Siriei poate declanșa o nouă criză a imigranților. Cum se pregătește UE

de Iulian Soare , 9.10.2019

Mai mulţi lideri europeni reuniţi marţi la Luxemburg şi-au exprimat îngrijorarea de a vedea apariţia unui nou val migrator de proporții din cauza iminenței operațiunii militare a Turciei în nordul Siriei.

Ankara intenţionează să creeze o “zonă de securitate”, un “tampon” de 30 de kilometri în adâncime, de la fluviul Eufrat până la frontiera irakiană, unde să instaleze cea mai mare parte din cei 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în Turcia.

“Sper că nu va fi nicio operaţiune”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, marți, după reuniunea JAI.

“Imaginaţi-vă însă că sunteţi refugiat în Turcia, sunteţi sirian, există riscul să fiţi transportat într-o zi în nord-estul Siriei fără să vi se ceară părerea. Este un factor ce poate genera un aflux spre Europa”, a spus el.

Grecia, Cipru şi Bulgaria au transmis un text comun miniştrilor de interne ai UE, atrăgând atenția asupra “creşterii spectaculoase a numărului migranţilor sosiţi pe ruta Mediteranei de Est”.

Sunt “semne alarmante ale emergenţei unei crize”, avertizează cele trei state.

“Factorii geopolitici, mai ales conflictele din regiune şi în special din Siria, vor avea probabil drept consecinţă o continuare a acestei tendinţe îngrijorătoare pe termen scurt sau mediu”, au apreciat cele trei ţări, care au solicitat mai mult sprijin de la partenerii lor europeni.

Turcia, care a afirmat că este pregătită să lanseze o nouă ofensivă contra unei miliţii kurde, a trimis marţi noi vehicule blindate la frontiera sa cu Siria.

Întrebat în legătură cu acest scenariu în cursul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru migraţie, Dimitros Avramopoulos, a subliniat că UE este ataşată de “integritatea teritorială a statului sirian”.

Riscul unui aflux mai mare decât cel din 2015

Zilele trecute, și ministrul german de interne, Horst Seehofer, a atras atenţia că numărul în creștere de refugiaţi ajunși în insulele greceşti indică faptul că există riscul unui aflux mai mare decât cel din 2015.

Comentariile au fost făcute la scurt timp după vizitele pe care le-a efectuat în Turcia şi Grecia pentru a aborda tensiunile privind migraţia, în contextul semnalării de către Atena a creşterii ritmului sosirilor de migranţi.

Ankara a fost de acord să îi împiedice pe migranţi să ajungă în blocul comunitar, în baza unei înţelegeri din 2016 prin care UE a promis 6 miliarde de euro pentru a-i sprijini pe refugiaţi în Turcia.

În anul 2015 au fost înregistrate peste 1,3 milioane de cereri de azil în UE.

Recordul numărului de imigranți sosiți în Europa a fost atins în luna octombrie, când intrările zilnice au depășit 10.000 de persoane:

UE, acorduri de asistență la frontieră cu țările de pe traseu. În Albania, prima operațiune Frontex în state terțe

Uniunea Europeană a semnat cu Muntenegru, luni, un acord privind cooperarea în materie de gestionare a frontierelor între Muntenegru și Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

Conform înțelegerii, Frontex poate sprijini Muntenegru în ceea ce privește gestionarea frontierelor, poate desfășura operațiuni comune și poate trimite echipe în regiunile din Muntenegru care se învecinează cu UE, cu acordul autorităților muntenegrene.

Aceste activități au ca scop combaterea migrației neregulamentare, în special a schimbărilor bruște ale fluxurilor de migrație, precum și a criminalității transfrontaliere și pot include furnizarea unei asistențe tehnice și operaționale sporite la frontieră.

O cooperare sporită între țările terțe prioritare și poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european va contribui la combaterea migrației neregulamentare și la consolidarea securității la frontierele externe ale UE.

Înțelegeri similare au mai fost parafate anul trecut cu Albania, Macedonia de Nord și Serbia. Este în curs de finalizare acordul cu Bosnia și Herțegovina.

Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european a lansat prima operațiune comună desfășurată vreodată pe teritoriul unei țări terțe vecine în Albania, la data de 22 mai a anului curent.

La începutul acestui an, în urma unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au convenit să consolideze poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european. Aceasta va permite desfășurarea de operațiuni comune și trimiterea de echipe în țări care nu se află în imediata vecinătate a UE.

Cooperarea cu țările terțe face parte din conceptul european de gestionare integrată a frontierelor, concept ce se aplică printr-un model de acces pe patru niveluri, care include:

  • măsuri în țările terțe
  • măsuri întreprinse cu țările terțe învecinate
  • măsuri de control la frontieră
  • măsuri în interiorul spațiului Schengen.
Mergeți în homepage ›

Etichete: , , ,
Publicat la data de 9.10.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de… Mai mult

Stiri

PSD sesizează CCR pe legile asumate de Guvern. Motivul: ”Nu poți tu, Guvern, să treci peste Parlament”

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu (foto), afirmă că partidul va sesiza luni Curtea Constituţională în legătură cu legile asumate de Guvern. Ciolacu spune că… Mai mult

Stiri

Statul cumpără manuscrise Eliade, Cioran și Nae Ionescu, scoase la licitație de deținătorii legali

Razvan Diaconu

Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă că a semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a… Mai mult

Stiri

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează, programul grădinițelor sportive se închide

Razvan Diaconu

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă (foto), transmite Agerpres. „Un… Mai mult

Stiri

Noul ambasador SUA în România, primit la MAE pentru prezentarea scrisorilor de acreditare

Razvan Diaconu

Noul Ambasador al SUA, Adrian Zuckerman (foto), va fi primit, sâmbătă, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. Avocatul Adrian Zuckerman… Mai mult

Stiri

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă la evenimentele dedicate Revoluţiei Române de la Timişoara

Vladimir Ionescu

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă sâmbătă, la Timişoara, la evenimentele dedicate Revoluţiei Române, organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. ”Unul dintre evenimentele speciale… Mai mult

Stiri

Medicul Radu Zamfir, supraviețuitorul accidentului din Apuseni, este consilier al ministrului de Interne

Razvan Diaconu

Radu Zamfir (foto), medicul care a supraviețuit accidentului din Apuseni, devine consilier onorific al ministrului Marcel Vela. Informația a fost confirmată pentru Digi24 chiar de… Mai mult