Cancelarul german Angela Merkel este aşteptat în Franţa joi la Fort de Brégançon, pe Coasta de Azur, unde se află reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi.
Emmanuel Macron şi Angela Merkel urmează să discute variante de rezolvare a crizelor cu care se confruntă Uniunea Europeană într-un moment cînd preşedinţia acesteia este asigurată de Germania.
Fort de Brégançon este un loc de vacanţă dar şi unul de lucru, dotat cu toate mijloacele tehnice şi operaţionale, explică RFI, care citează un articol publicat de cotidianul Le Figaro. Preşedintele Emmanuel Macron i-a mai primit, în trecut, la Brégançon, pe Vladimir Putin şi pe Theresa May.
Aceeaşi publicaţie semnalează că Angela Merkel este pentru prima dată invitată la Brégançon şi că această întîlnire are un caracter excepţional.
Subiectele importante în discuție:
epidemia de coronavirus, relansarea economiei europene, criza din Liban, criza din Republica Belarus, conflictul din Mediterana Orientală dintre Grecia şi Turcia. Cei doi oficiali vor aborda şi chestiuni mai largi de geopolitică legate de repoziţionarea Uniunii Europene în contextul războiului economic dintre Statele Unite şi China.
Într-un articol intitulat „Lenta trezire geopolitică a Germaniei”, apărut în Le Monde, analiştii Thomas Wieder şi Piotr Smolar arată că Germania se vede obligată în prezent să se angajeze mai mult în chestiunile internaţionale.
Pînă acum Germania s-a concentrat, cu mult succes de altfel, pe economie, considerînd că securitatea ei este asigurată de Alianţa Atlantică şi de Statele Unite ale Americii, şi a profitat din plin de relaţiile sale comerciale cu China. Donald Trump şi Xi Jinping au venit însă cu alte viziuni. America le cere tot mai insistent europenilor să investească ei înşişi, masiv, în apărarea lor, iar China a devenit un adeversar sistemic al Occidentului.
Recenta decizie a Washington-ului de a-şi retrage 11 900 de soldaţi din Germania (dintr-un total de 36 000) a fost ca un duş rece pentru Berlin. Un duş rece constant a început să fie şi politica de dominaţie economică a Chinei.
Din aceste motive, precum şi din altele, Germania va fi obligată să iasă din „logica ei strict comercială” şi să-şi asume un rol geopolitic internaţional, arată cei doi analişti în articolul lor din Le Monde.