3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult

06.04.2021

Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult

05.04.2021

Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult

04.04.2021

Interpretarea legii în cazul profesiilor liberale – o miză de milioane de euro. Scrisoare deschisă către premier a Confederației Patronatelor din România

de Victor Bratu 4.5.2015

AnafConfederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) a dat publicității, luni, o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, prin care îi solicită acestuia ”să pună capăt abuzurilor pe care ANAF le comite” la adresa profesiilor liberale.

Cu aproximativ o lună inaintea anunțatei intrări în vigoare a unui nou Cod Fiscal, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a acestui cod.

Este un proiect prin intermediul căruia va fi eliminată restricția pe care inspectorii ANAF o aveau în reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe.

(Citiți și: ”DOCUMENT / Modificări cu consecințe fiscale severe (și ambigui) în reglementarea profesiilor liberale”)

Ministrul Teodorovici elimină o barieră pur teoretică, pentru că în teren legea era privită cu detașare de conducerea ANAF. Urmând ”modelul Boc”, care în 2010 a decis să perceapă, retroactiv, TVA pentru drepturi de autor, conducerea Fiscului emite în august 2014 un document intern prin care se îndreaptă împotriva meseriilor liberale, indicând inspectorilor săi că pot reconsidera activitățile independente.

Scrisoarea adresată premierului

În calitate de prim-vicepreședinte al Confederației Naționale a Patronatelor din România, Anca Vlad (lanțul de farmacii Catena, cu un număr mare de farmaciști) supune atenției premierului Victor Ponta ”trei subiecte al căror impact asupra mediului de afaceri poate afecta grav eforturile pe care le face Guvernul pentru a crea bazele unei economii sănătoase și benefice pentru toți participanții la circuitul economic”: ”Probleme grave de transparență decizională, Abuzuri ale ANAF, Explicații fanteziste ale conducătorilor ANAF”.

Din argumentele CNPR privind modul în care guvernul și ANAF interpretează și modifică reglementările privind profesiile liberale recunoscute prin lege :

Cum să lucreze un consultant fiscal în afara dotărilor unui birou de specialitate, alături de avocați și alți profesioniști, cum să lucreze un medic persoană fizică independentă fără echipamente specifice de spital, laborator sau clinică, un farmacist în afara farmaciei, un arhitect singur, fără colegii dintr-un birou de arhitectură? De ce să aibă contract de muncă dacă ei nu pot executa sarcini profesionale decât corespunzator voinței și pregătirii lor. Legea dă posibilitatea opțională a încheierii de contracte de muncă, nu obligă la aceasta- dovadă că, recent, Ministerul Sănătății a decis colaborarea cu moașe ca profesii libere, conform legii. Doar nu-și închipuie cineva că moașa va lucra la domiciliul său, sau va închiria paturile de naștere! Ministerul de Justiție utilizează acest tip de contracte cu farmaciști din sistemul penitenciar! Ce alte exemple ale legalității acestor contracte mai sunt necesare?

Concret, CNPR se referă în cazul de față la farmaciștii și medicii care lucrează în sistem de PFI, în baza legislației care le acreditează profesiile între profesiile liberale și împotriva cărora ANAF a trimis deja controale și a stabilit, printr-o notă internă, maniera în care se interpretează legea: e vorba de milioane de euro pe ultimii 5 ani.

(Descărcați AICI scrisoarea deschisă adresată premierului Voctor Ponta)

În scrisoarea deschisă de luni, CNRP îl roagă insistent pe premier să analizeze situația descrisă și să solicite măsuri pentru stoparea abuzurilor. ”Nu dorim ca această cauză, care poate și trebuie soluționată de către instituțiile naționale, să ne adresăm direct CES Europa, domnului director Henri Malosse, care și-a arătat disponibilitatea de a sprijini mișcarea noastră patronală”, avertizează CNRP.

ANAF consideră că farmaciștii sunt, de fapt, vânzători

Potrivit unei minute de discuție, Președintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, Emilian Radu, s-a întâlnit cu președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și au abordat ”filosofia” actelor de control executate de Fisc la adresa membrilor săi.

Potrivit minutei, datată 3 noiembrie 2014, Gelu Ștefan Diaconu a dat exemplul farmaciștilor, explicând  că ”în acepțiunea instituţiei pe care o conduce (farmaciștii- n.red.) prestează o activitate comercială – vând medicamente – deci nu s-ar califica pentru excepţia din norme care se referă strict la activităţile specifice profesiei.” Pe scurt, în opinia președintelui ANAF cei cinci ani de facultate cu specialitatea Farmacie sunt echivalentul statutului de vânzător – cu normele de salarizare specifice pentru un vânzător.

(Descărcați AICI Minuta întâlnirii cu președintele ANAF)

Dialogul surzilor între Patronate și Finanțe

Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) cere public, de mai bine de 4 luni de zile, Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să ia măsurile necesare pentru ceea ce numește ”încetarea acţiunilor abuzive la adresa profesiilor liberale”.

Reacția CNPR a fost generată de faptul că cei din conducerea ANAF, presată de guvern să îmbunătățească gradul de colectare a obligațiilor fiscale, a ales calea facilă către performanță: un ordin intern (publicat la acea dată AICI de cursdeguvernare.ro), semnat de vicepreședintele instutuției, Florin Tunaru, sfătuia inspectorii de Fisc să reconsidere activitatea persoanelor fizice independente.

Situaţie care a atras, în ciuda prevederilor Codului Fiscal, inclusiv recalcularea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, acestea fiind datorate solidar și de plătitorul, şi de beneficiarul de venit, și s-a soldat cu amenzi, recalculări şi penalităţi acordate atât PFI, cât şi societăţilor cu care aceştia se află în relaţii de colaborare.

Protestelor din piață, venite ca reacție a acțiunilor ANAF, li se răspunde în mod inedit de către noul ministru al Finanțelor, care a decis să promoveze un proiect de Hotărâre de guvern prin care este eliminată restricția pe care inspectorii ANAF o aveau în reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe.

Prevederile noilor reglementări mențin, însă, ambiguitatea în piață :

pe de o parte ele recunosc că inspectorii ANAF nu aveau până acum dreptul să reconsidere activitatea persoanelor independente, și deci, deciziile nu pot funcționa retroactiv față de viitoarea hotărâre de guvern; pe de altă parte, cercul profesiilor liberale care pot intra la ”reconsiderare” (interpretarea legii în teren rămânând la latitudinea inspectorilor) se extinde asupra drepturilor de autor (presă și activități artistice desfășurate în locații care nu le aparțin artiștilor), consultanți financiari, fiscali etc, arhitecți, case de avocatură etc.

Publicat la data de 4.5.2015

Dan Barna cere schimbarea premierului: ”Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-Plus”

Razvan Diaconu

Vicepremierul Dan Barna, președinte USR, a anunțat miercuri că premierul Florin Cîțu nu se mai bucură de susținerea USR-Plus și a cerut o reuniune de… Mai mult