fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

DOCUMENT / Modificări cu consecințe fiscale severe (și ambigui) în reglementarea profesiilor liberale

de Victor Bratu 29.4.2015

declaratie-pfiMinisterul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică, marți, un proiect de Hotărâre de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, proiect prin intermediul căruia va fi eliminată restricția pe care inspectorii ANAF o aveau în reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe.

Această decizie va afecta o gamă largă de profesii care, potrivit datelor Uniunii Profesiilor Liberale din România, au în total în jur de 400.000 de membri- aproximativ 8% din forţa de muncă activă pe piaţa muncii.

Faptul că Ministerul Finanțelor se gândește în aprilie 2015 să eliminare bariera legislativă existentă în reconsiderarea activităților independente pune însă sub semnul întrebării legalitatea acțiunilor întreprinse de ANAF începând cu august 2014, de când inspectorii Fiscului, în baza unui document intern, au început să considere ca dependentă activitatea unor medici, farmaciști, sau a unor asigurători.

Cum pun Finanțele problema

Ministerul condus acum de Eugen Orlando Teodorovici a lansat marți în dezbatere publică un ”Proiect Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004”.

(Descărcați AICI proiectul de HG)

În documentul de 27 de pagini se regăsesc, cu referire la statutul fiscal al Persoanelor Fizice Independente, la Titlul 1 ”Dispoziții generale”, 4 cuvinte :

”Punctul 1 se abrogă” (facsimil mai jos).

a

Click pentru mărire

Semnificația acestor 4 cuvinte se găsește în Nota de Fundamentare a proiectului de HG, care descrie astfel situația actuală:

A. Titlul I „Dispoziţii generale”

”Potrivit reglementărilor în vigoare, activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe  definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente în conformitate cu prevederile din Codul fiscal.”

1

Click pentru mărire

Aceeași Notă de Fundamentare descrie schimbările preconizate astfel :

”Modificarea are în vedere eliminarea excepției de la reconsiderarea ca activităţi dependente, a celor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe (Subl. red.), cu modificările şi completările ulterioare, pentru asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obținute din activități desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.”

2

Click pentru mărire

Ce arată modificarea – și o chestiune de principiu

Noua normă adaugă la lege, cu alte cuvinte Finanțele invocă propria culpă de a fi scris prost normele de aplicare a Codului Fiscal, ceea ce este inadmisibil.

Înțeleg că proiectul ar modifica inclusiv definiția activităților dependente, care, teoretic, ar trebui să existe în noul Cod Fiscal.

Problema de principiu este alta: ne concentrăm din nou pe forme, nu pe fond. Lucrurile ar fi mult mai simple dacă am impozita veniturile indiferent de modul de realizare, a declarat pentru cursdeguvernare.ro expertul în fiscalitate Gabriel Biriș.

Cine va fi afectat și care pot fi consecințele

Potrivit Ghidului fiscal al contribuabililor realizat de ANAF în 2014, veniturile din profesii libere cuprind veniturile obţinute din exercitarea profesiilor:

 • medicale
 • de avocat
 • notar
 • auditor financiar
 • consultant fiscal
 • expert contabil
 • contabil autorizat
 • consultant de plasament în valori mobiliare
 • arhitect
 • alte profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii

În categoria persoanelor care obțin venituri din drepturi de autor, domeniile care vor putea face obiectul reconsiderării sunt :

 • actorii
 • ziariștii

Mecanismul reconsiderării contractelor individuale – de la cea de Persoană Fizică Independentă – PFI (statut conferit de nomenclatorul meseriilor liberale) la cea de salariat are inclusiv consecințe financiare.

Realitatea din teren arată că reconsiderarea calității de „independent” atrage inclusiv recalcularea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, acestea fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit și se soldează cu amenzi şi penalităţi acordate atât Persoanelor Fizice Independente, cât şi societăţilor cu care aceştia se află în relaţii de colaborare.

ANAF a anticipat intenția Finanțelor cu 8 luni în urmă

În condițiile în care normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal conțineau prevederea conform căreia activităţile independente ”nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.”, în luna august 2014 un document intern al ANAF, intitulat ”Îndrumar de control”, recomanda inspectorilor Fiscului contrariul:

”Se va urmări existenţa situaţiilor în care, sub aparenţa desfăşurării unei activităţi independente sau de servicii de punere la dispoziţie de personal, în fapt, tranzacţiile să fie de natura activităţilor independente.”

(Citiți și: ”O sursă de compensare a reducerii CAS: meseriile liberale. Ministerul Finanțelor trimite Fiscul să taxeze de la PFI rezultatele a 4 ani de ambiguitate legislativă”)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.4.2015

6 comentarii

 1. Constantin Popa
  30.4.2015, 7:56 am

  Dar ce se va întâmpla cu persoanele ale căror activităţi vor fi considerate dependente şi care au plătit TVA?
  Ar trebui să li se restituie, cu dobânzile de rigoare, TVA plătită de la data la care activitatea se va reconsidera că a fost dependentă.
  Reamintesc faptul că TVA se aplică numai pentru activităţile economice independente (art.127 alin.1 Cod fiscal).
  Nu cumva îşi vor da “finanţele” cu stângul în dreptul?!
  este doar o simplă părere expusă la prima vedere a enormităţii fiscale pe care Ponta şi ai lui o pregătesc.
  Până la urmă, ce se va întâmpla : fiecare PFA (mă rog, PFI…) va face încă un contract cu o altă firmă sau se vor face contracte (2-3) între PFI/PFA pentru a evita dependenţa.
  În fine, care ar fi beneficiile bugetului (după ce se va scade TVA care nu se va mai plăti plus cea care ar trebui restituită cu dobânzi)?
  Nu sunt calificat să fac astfel de calcule şi nici nu am datele necesare, dar ar trebui ca Guvernul să le facă. Le-a făcut, le va face?? Probabil ca până acum : pompieristic, acolo unde arde şi vom avea o stabilitate legislativă de invidiat.

 2. Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
  4.5.2015, 1:24 pm

  Orice Guvern fara proiect national de dezvoltare economica, traieste “de azi pe maine”, fara logistica si viziune pe termen scurt, mediu si lung asupra evolutiei economiei nationale.
  Asa ca, ceeace conteaza este strict viziunea ministrului “cu Bugetul”, cu buna “expertiza” in masuri fiscale de indestulare “ASTAZI” a Bugetului, fara legatura cu o desfasurare economica pe diverse termene – care sa asigure v”indestularea” bugetului si maine!
  Ceeace se intimpla MAINE nu mai conteaza, fiindca toate actiunile si masurile guvernamentale sint de circumstanta, de supravietuire bugetara de la o luna, de la un trimestru sau de la un an la altul.
  Daca masurile respective compromit pe diverse termene orice evolutie economica pozitiva, este ceva inafara indatoririlor guvernarii, deoarece ea nu si-a propus practic nici un OBIECTIV economic pe un anumit termen.
  Traiul guvernamental la intimplare si in voia evenimentelor economice pozitive sau negative, interne sau externe, nu va impune niciodata crearea de tehnici si raspunderi pentru soarta populatiei si viitorul tarii, nici macar in cei 4 ani de legislatura.Nimic mai convingator in acest sens, decit ceeace a facut guvernul Boc in 2010, ori ceeace nu face in beneficiul dezvoltarii, actuala Guvernare…

 3. boldor
  13.5.2015, 9:52 am

  Cred ca se doreste “salvarea prietenilor” care ani de zile nu au achitat plata CASS-ului,au acum pe rolul instantelor acele procese in care au contestat datoriile legale-care dureaza si ele de ani de zile- si ne rid in nas celor care am achitat la timp. CONSIDER O MARE NEDREPTATE “IERTAREA ACESTORA” SI LEGEA SA FIE APLICATA DE ACUM INAINTE PENTRU EI. NOI CARE AM ACHITAT PLATILE SA NU ACHITAM DE ACUM INCOLO IN SPERANTA UNEI IERTARI?

 4. boldor
  13.5.2015, 9:56 am

  Cred ca se doreste “iertarea prietenilor” care ani de zile nu au achitat CASS-UL si contestatiile lor impotriva platilor dureaza tot de ani de zile. Cei care am platit am fost prostii lor,iar acum ne rid in nas. La noi ca la nimeni,cei care inteleg si se conformeaza legilor sunt prosti,cei care le ocolesc sunt parlamentari actuali sau fosti sau chiar viitori,admitind tacit tot felul de legi si ordonante numai ca sa scape de sanctiunea legilor

 5. ion
  4.6.2015, 3:05 pm

  Mi se pare o initiativa buna pentru cei care lucreaza in strainatate si au diurne, consider ca nu ar trebui indexate .

 6. evaluare riscuri ssm
  10.6.2015, 1:10 pm

  Mai important ar fi sa se faca clarificari asupra criteriilor privind reconsiderarea activitatii.

Lăsați un comentariu


Europa

Renault permanentizează munca la distanță, în Franța – 3 zile pe săptămână, pentru mii de angajați

Iulian Soare

Mii de angajați din Franța ai Renault vor putea lucra de acasă, trei zile pe săptămână, la cerere, conform acordului privind munca de la distanță… Mai mult

Stiri

Contractul pentru centrala de la Iernut a fost reziliat de Romgaz – Duro Felguera nu a finalizat în termen lucrările

Vladimir Ionescu

Romgaz a reziliat contractul de lucrări pentru construcţia centralei termoelectrice de la Iernut, încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro, întrucât executantul nu… Mai mult

Europa

Iran / Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câștigat alegerile prezidențiale

Iulian Soare

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati (foto) a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur, potrivit declarațiilor unor lideri iranieni făcute înaintea anunțării rezultatelor oficiale. Iranienii şi-au… Mai mult

Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Europa

AstraZeneca, obligată de instanță să livreze către UE dozele de vaccin anti-Covid asumate prin contract

Iulian Soare

Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze 50 milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid către cele… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult