Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică, marți, un proiect de Hotărâre de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, proiect prin intermediul căruia va fi eliminată restricția pe care inspectorii ANAF o aveau în reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe.
Această decizie va afecta o gamă largă de profesii care, potrivit datelor Uniunii Profesiilor Liberale din România, au în total în jur de 400.000 de membri- aproximativ 8% din forţa de muncă activă pe piaţa muncii.
Faptul că Ministerul Finanțelor se gândește în aprilie 2015 să eliminare bariera legislativă existentă în reconsiderarea activităților independente pune însă sub semnul întrebării legalitatea acțiunilor întreprinse de ANAF începând cu august 2014, de când inspectorii Fiscului, în baza unui document intern, au început să considere ca dependentă activitatea unor medici, farmaciști, sau a unor asigurători.
Cum pun Finanțele problema
Ministerul condus acum de Eugen Orlando Teodorovici a lansat marți în dezbatere publică un ”Proiect Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004”.
(Descărcați AICI proiectul de HG)
În documentul de 27 de pagini se regăsesc, cu referire la statutul fiscal al Persoanelor Fizice Independente, la Titlul 1 ”Dispoziții generale”, 4 cuvinte :
”Punctul 1 se abrogă” (facsimil mai jos).
Semnificația acestor 4 cuvinte se găsește în Nota de Fundamentare a proiectului de HG, care descrie astfel situația actuală:
A. Titlul I „Dispoziţii generale”
”Potrivit reglementărilor în vigoare, activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente în conformitate cu prevederile din Codul fiscal.”
Aceeași Notă de Fundamentare descrie schimbările preconizate astfel :
”Modificarea are în vedere eliminarea excepției de la reconsiderarea ca activităţi dependente, a celor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe (Subl. red.), cu modificările şi completările ulterioare, pentru asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obținute din activități desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.”
Ce arată modificarea – și o chestiune de principiu
“Noua normă adaugă la lege, cu alte cuvinte Finanțele invocă propria culpă de a fi scris prost normele de aplicare a Codului Fiscal, ceea ce este inadmisibil.
Înțeleg că proiectul ar modifica inclusiv definiția activităților dependente, care, teoretic, ar trebui să existe în noul Cod Fiscal.
Problema de principiu este alta: ne concentrăm din nou pe forme, nu pe fond. Lucrurile ar fi mult mai simple dacă am impozita veniturile indiferent de modul de realizare”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro expertul în fiscalitate Gabriel Biriș.
Cine va fi afectat și care pot fi consecințele
Potrivit Ghidului fiscal al contribuabililor realizat de ANAF în 2014, veniturile din profesii libere cuprind veniturile obţinute din exercitarea profesiilor:
- medicale
- de avocat
- notar
- auditor financiar
- consultant fiscal
- expert contabil
- contabil autorizat
- consultant de plasament în valori mobiliare
- arhitect
- alte profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii
În categoria persoanelor care obțin venituri din drepturi de autor, domeniile care vor putea face obiectul reconsiderării sunt :
- actorii
- ziariștii
Mecanismul reconsiderării contractelor individuale – de la cea de Persoană Fizică Independentă – PFI (statut conferit de nomenclatorul meseriilor liberale) la cea de salariat are inclusiv consecințe financiare.
Realitatea din teren arată că reconsiderarea calității de „independent” atrage inclusiv recalcularea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, acestea fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit și se soldează cu amenzi şi penalităţi acordate atât Persoanelor Fizice Independente, cât şi societăţilor cu care aceştia se află în relaţii de colaborare.
ANAF a anticipat intenția Finanțelor cu 8 luni în urmă
În condițiile în care normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal conțineau prevederea conform căreia activităţile independente ”nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.”, în luna august 2014 un document intern al ANAF, intitulat ”Îndrumar de control”, recomanda inspectorilor Fiscului contrariul:
”Se va urmări existenţa situaţiilor în care, sub aparenţa desfăşurării unei activităţi independente sau de servicii de punere la dispoziţie de personal, în fapt, tranzacţiile să fie de natura activităţilor independente.”
6 răspunsuri
Dar ce se va întâmpla cu persoanele ale căror activităţi vor fi considerate dependente şi care au plătit TVA?
Ar trebui să li se restituie, cu dobânzile de rigoare, TVA plătită de la data la care activitatea se va reconsidera că a fost dependentă.
Reamintesc faptul că TVA se aplică numai pentru activităţile economice independente (art.127 alin.1 Cod fiscal).
Nu cumva îşi vor da „finanţele” cu stângul în dreptul?!
este doar o simplă părere expusă la prima vedere a enormităţii fiscale pe care Ponta şi ai lui o pregătesc.
Până la urmă, ce se va întâmpla : fiecare PFA (mă rog, PFI…) va face încă un contract cu o altă firmă sau se vor face contracte (2-3) între PFI/PFA pentru a evita dependenţa.
În fine, care ar fi beneficiile bugetului (după ce se va scade TVA care nu se va mai plăti plus cea care ar trebui restituită cu dobânzi)?
Nu sunt calificat să fac astfel de calcule şi nici nu am datele necesare, dar ar trebui ca Guvernul să le facă. Le-a făcut, le va face?? Probabil ca până acum : pompieristic, acolo unde arde şi vom avea o stabilitate legislativă de invidiat.
Orice Guvern fara proiect national de dezvoltare economica, traieste „de azi pe maine”, fara logistica si viziune pe termen scurt, mediu si lung asupra evolutiei economiei nationale.
Asa ca, ceeace conteaza este strict viziunea ministrului „cu Bugetul”, cu buna „expertiza” in masuri fiscale de indestulare „ASTAZI” a Bugetului, fara legatura cu o desfasurare economica pe diverse termene – care sa asigure v”indestularea” bugetului si maine!
Ceeace se intimpla MAINE nu mai conteaza, fiindca toate actiunile si masurile guvernamentale sint de circumstanta, de supravietuire bugetara de la o luna, de la un trimestru sau de la un an la altul.
Daca masurile respective compromit pe diverse termene orice evolutie economica pozitiva, este ceva inafara indatoririlor guvernarii, deoarece ea nu si-a propus practic nici un OBIECTIV economic pe un anumit termen.
Traiul guvernamental la intimplare si in voia evenimentelor economice pozitive sau negative, interne sau externe, nu va impune niciodata crearea de tehnici si raspunderi pentru soarta populatiei si viitorul tarii, nici macar in cei 4 ani de legislatura.Nimic mai convingator in acest sens, decit ceeace a facut guvernul Boc in 2010, ori ceeace nu face in beneficiul dezvoltarii, actuala Guvernare…
Cred ca se doreste „salvarea prietenilor” care ani de zile nu au achitat plata CASS-ului,au acum pe rolul instantelor acele procese in care au contestat datoriile legale-care dureaza si ele de ani de zile- si ne rid in nas celor care am achitat la timp. CONSIDER O MARE NEDREPTATE „IERTAREA ACESTORA” SI LEGEA SA FIE APLICATA DE ACUM INAINTE PENTRU EI. NOI CARE AM ACHITAT PLATILE SA NU ACHITAM DE ACUM INCOLO IN SPERANTA UNEI IERTARI?
Cred ca se doreste „iertarea prietenilor” care ani de zile nu au achitat CASS-UL si contestatiile lor impotriva platilor dureaza tot de ani de zile. Cei care am platit am fost prostii lor,iar acum ne rid in nas. La noi ca la nimeni,cei care inteleg si se conformeaza legilor sunt prosti,cei care le ocolesc sunt parlamentari actuali sau fosti sau chiar viitori,admitind tacit tot felul de legi si ordonante numai ca sa scape de sanctiunea legilor
Mi se pare o initiativa buna pentru cei care lucreaza in strainatate si au diurne, consider ca nu ar trebui indexate .
Mai important ar fi sa se faca clarificari asupra criteriilor privind reconsiderarea activitatii.