miercuri

28 februarie, 2024

11 aprilie, 2023

Două dintre ideile diasporei româneşti din domeniul Cercetării au fost incluse în proiectele legilor educației, a anunțat luni seara ministrul Ligia Deca. Este vorba despre două priorități strategice – internaţionalizarea învățământului superior şi realizarea unui program naţional de sprijinire a ştiinţelor exacte.

„Se înfiinţează Programul naţional pentru internaţionalizarea universitară, în cadrul căruia vorbim despre facilităţi pentru cercetători şi profesori din diaspora, despre împuternicirea universităţilor de a-şi putea atinge misiunea nobilă, despre stimularea şi atragerea creierelor importante din întreaga lume pentru a veni şi a vedea valoarea universităţilor româneşti”, a declarat ministrul Educaţiei.

În cadrul acestui program vor fi sprijinite demersurile universităţile româneşti de a intra în consorții europene.

Program pentru sprijinirea învățării științelor exacte


„A doua idee venită de la diaspora este un Program naţional de sprijinire a învăţării ştiinţelor exacte, a ingineriei şi a matematicii, care vine în completarea programului similar din sistemul preuniversitar. Sprijinim în universităţi dezvoltarea de laboratoare, centre de cercetare, programe de studii multidisciplinare, resurse de învăţare, programe de mobilitate, dar şi atragerea de cadre didactice”, a explicat ministrul Educaţiei.

Peste 230 de milioane de euro sunt direcționate spre universităţi, prin PNRR, pentru retehnologizarea laboratoarelor consacrate, pentru dotarea cu laboratoare de ultimă generaţie dedicate unor tehnologii precum inteligenţa artificială, realitate virtuală şi augmentată şi securitatea cibernetică.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: