miercuri

27 martie, 2024

17 iulie, 2014

UPDATE :

00.26 Vicepreşedintele american Joe Biden spune că avionul a fost doborât, „nu a fost un accident, aparatul de zbor a explodat în cer”, informează BBC.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin culpabilizează Ucraina. Potrivit Reuters, liderul rus spune că, dacă autorităţile ucrainene nu ar fi reluat campania militară în estul ţării, tragedia nu s-ar fi întâmplat.


„Fără nicio îndoială, guvernul teritoriului pe care s-a întâmplat tragedia această îngrozitoare poartă întreaga responsabilitate”, a afirmat preşedintele Putin.

 

23.55 După multe speculaţii privind naţionalitatea pasagerilor, unul dintre vicepreşedinţii companiei aeriene a susţinut declaraţii de presă si a anunţat că au fost identificaţi ca aflându-se la bord, până la această oră, 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi şi un canadian.

Întregul echipaj, 15 persoane, era malaezian, iar la bord se aflau 283 de pasageri.


23.18. Marea Britanie a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea avea loc vineri după-amiază.

Potrivit Wall Street Journal care citează un oficial, serviciile de spionaj americane au spus că au confirmarea că a fost trasdă o rachetă sol-aer asupra avionului malaezian. Însă comunitatea de spionaj americană nu s-a pus încă de acord asupra locului din care a fost lansată racheta: din Rusia sau Ucraina.

23.08 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a dat o declaraţie: „Sunt multe lucruri neclare referitor la circumstanţele prăbuşirii. Instabilitatea din regiune, cauzată de separatiştii sprijiniţi de Rusia, a creat o situaţie extrem de periculoasă.

Este important ca o anchetă internaţională să fie imediat începută, fără nicio ezitare, pentru a stabili faptele şi responsabilii să fie aduşi de îndată în faţa justiţiei”, a afirmat secretarul general al NATO.

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European arată, în declaraţia lor comună, că mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene au fost ucişi.
„Cerem o anchetă imediată şi riguroasă pentru a descoperi cauzele prăbuşirii. Faptele şi responsabilitatea trebuie stabilite cât mai repede posibil. Uniunea Europeană va urmări cu atenţie evenimentele”, se arată în declaraţia celor doi lideri europeni.

22.48 Premierul rus Dmitri Medvedev a postat pe contul său de Twitter: „Sute de oameni şi-au pierdut viaţa în avionul prăbuşit. E aşa o tragedie. Deplâng victimele”.

Şeful serviciilor de securitate ucrainene acuză doi ofiţeri din spionajul rus că ar fi responsabili pentru doborârea avionului malaezian şi spune că aceştia ar trebui pedepsiţi pentru această „crimă”, informează Reuters.

21.42 Administraţia Prezidenţială din România a emis şi ea un comunicat: Traian Băsescu „este consternat de tragicul eveniment” şi „cere clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut tragicul accident și solicită ca experți ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autoritățile ucrainene„.

Vicepreşedintele american Joe Biden a vorbit cu liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, şi a oferit sprijnul american pentru a afla ce s-a întâmplat cu avionul malaezian, informează Casa Albă citată de Reuters.

Pe de altă parte, preşedintele Vladimir Putin a transmis condoleanţe premierului malaezian, informează Bernama, agenţia maleziană de presă, citată de Reuters.

„Preşedintele Rusiei l-a rugat pe prim ministrul Malaeziei să transmită condoleanţele sale sincere şi susţinerea familiilor victimelor”, arată sursa citată.

21.30 Ministerul român de Externe anunţă că a transmis ambasadelor României de la Haga, Kiev şi Kuala Lumpur instrucţiuni de a obţine informaţii cu previre la posibili cetăţeni români aflaţi printre victimele catastrofei aviatice.

21.27 Separatiştii pro-rusi afirmă că au găsit cutia neagăr a avionului, informează Interfax.

21.17 Preşedintele Barack Obama a calificat prăbuşirea avionului o „tragedue teribilă” şi a spus că prima saprioritate este să afle câţi cetăţeni americani se aflau la bord. Aflat în Delaware, liderul de la Casa Albă a mai declarat că SUA vor oferi tot ajutorul pentru a afla ce s-a întâmplat. „Gândurile noastre şi rugăciunile sunt alături de familiile pasagerilor, de oriunde ar fi ei”, a spus preşedintele, conform BBC.

Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, afirmă că cel puţin patru francezi se aflau la bordul avionului, informează AFP.

Mai multe companii aeriene anunţă că vor devia zborurile de deasupra estului Ucrainei: Alitalia, Lufthansa, Air France, British Airways, Aeroflot, Turkish Airlines.

20.48 Serviciile de salvare ruse au cerut permisiunea autorităţilor ucrainene să ajute la operaţiunile de salvare – Ria Novosti, citată de Reuters.

Premierul britanic David Cameron a postat pe contul său de Facebook: Sunt şocat şi trist în urma dezastrului aviatic malaezian. Oficiali din guvern suhnt reuniţi într-o întâlnire pentru a stabili faptele.

Premierul olandez Mark Rutte s-a întors de la reuniunea de la Bruxelles şi s-a declarat „profund şocat” de cele întâmplate, relatează BBC. Prim ministrul a adăugat că „sunt multe neclarităţi privind faptele, circumstanţele şi pasagerii”.

20.34 Numărul victimelor catastrofei aviatice ar fi de peste 300, iar la bord erau si 23 de cetăţeni americani, susţine un consilier al ministrului de interne ucrainean, citat de Interfax.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a spus că doborârea avionului malaezian de pasageri a fost „un act terorist” – Reuters.

Un purtător de cuvânt al separatiştilor din regiunea Doneţk a declarat pentru Russiya TV că dotarea armată a separatiştilor nu le permite să doboare un avion aflat la o altitudine de 10.000 de metri.

„Sistemele de apărare aeriană pe care le avem, sunt funcţionale până la o altitudine de trei-patru mii de metri. Deci putem spune, chiar înainte de începerea oricărei anchete, că forţele ucrainene au distrus avionul”, a afirmat acesta, potrivit BBC.

19.55 Casa Albă confirmă informaţia că preşedintele Putin, spre sfârşitul convorbirii cu Barack Obama, i-a spus liderului american că există informaţii despre un avion de pasageri care s-a prăbuşit lângă graniţa ruşo-ucraineană.

19.52 Premierul Malaeziei se declară şocat şi a lansat imediat o anchetă.

Un membru al echipei de salvare citat de Reuters afirmă că au fost găsite cel puţin 100 de cadavre la locul accidentului, lângă localitatea Grabovo, şi că părţi ale epavei au fost împrăştiate pe o rază de 15 kilometri

19.40 Casa Albă reacţionează: preşedintele Obama le-a cerut oficialilor americani să fie în contact cu oficialii ucraineni – Reuters.

Pe de altă parte, Kremlinul informează că preşedintele Vladimir Putin a avut o discuţie telefonică cu omologul său american. Cei doi stabiliseră anterior să aibă această discuţie,  când a apărut informaţia privind prăbuşirea aeronavei. Preşedintele Putin „l-a informat despre un raport al controlorilor de trafic care a venit chiar înaintea discuţiei lor şi anţa că un avion malaezian s-a prăbuşit în Ucraina”.

Avionul a fost doborât de separatiştii pro-rusi, susţine un oficial din Ministerul ucrainean de Interne, citat de Reuters. Anton Gerashchenko susţine, pe facebook, că aparatul de zbor ar fi fost doborât de un sistem antiaerian Buk, deţinută de separatişti.
Interfax citează un alt oficial ucrainean care spune că aparatul de zbor ar fi dispărut de pe radar când se afla la o altitudine de 10.000 de metri, altitudinea tipică pentru astfel de aeronave.

Un lider rebel citat de Reuters acuză forţele aeriene ucrainene, însă oficialii de la Kiev spun că armata nu a fost implicată.

18.40 Compania Malaysia Airlines a anunţat pe Twitter că a pierdut contactul cu avionul, iar ultima poziţie cunoscută a aparatului era deasupra Ucrainei.

17.40 Informația de bază:

Un Boeing 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines s-a prăbuşit în Ucraina, lângă graniţa cu Rusia, informează agenţia de presă rusă Interfax, citând „surse din aviaţie”.

Avionul opera un zbor Amsterdam-Kuala Lumpur şi se afla la 50 de mile de intrarea în spaţiul aerian al Rusiei când a început să piardă altitudine şi a fost găsit arzând pe teritoriul Ucrainei. Aeronava avea la bord 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului.

Un exepert militar rus citat de Interfax susţine că avionul s-a prăbuşit în regiunea Doneţk, controlată de separatiştii pro-ruşi.

Autoritatea Aviatică de Stat din Ucraina a închis în 8 iulie spaţiul aerian pentru zborurile civile, în urma doborârii în zonă a unui avion militar de transport.

La ora publicării acestui articol, presa internaţională şi reţelele de socializare sunt pline de speculaţii şi informaţii încă neverificate. Unele susţin că aeronava ar fi fost doborâtă, iar Ministerul de Interne ucrainean ar fi anunţat că nu există supravieţuitori.

Un avion ucrainean, doborât joi în aceeaşi regiune

Ucraina a acuzat joi aviaţia rusă că a doborât, cu o zi în urmă, un avion de luptă ucrainean SU – 25 „în misiune deasupra teritoriului ucrainean”.

„Avionul nostru a fost doborât, pilotul a reuşit să se catapulteze”, a anunţat Consiliul de securitate naţională şi apărare din Ucraina.

Este al doilea incident de acest gen din această săptămână. Luni, Kievul a acuzat din noua Moscova că a doborât un avion militar de transport AN 26, în apropierea graniţei dintre cele două ţări. Patru dintre cei opt membri ai echipajului aparatului de zbor au fost salvaţi, doi dintre ei au fost luaţi prizonieri, iar alţi doi au fost ucişi, au spus autorităţile ucrainene.

Ruşia a respins aceste acuzaţii şi le-a catalogat drept „absurde”. Însă este pentru prima dată când Moscova reacţionează la astfel de acuze ale Ucrainei, chiar şi pe surse, aşa cum s-a întâmplat joi.

De la începutul conflictului ruso-ucrainean, în regiune au fost doborâte 6 elicoptere şi 3 avioane militare, potrivit informaţiilor existente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: