joi

18 aprilie, 2024

19 mai, 2021

Analizele de securitate energetică nu se mai fac la nivel național, ci regional, și o țară poate pierde șansa de a dezvolta capacități de producție noi, dacă dezvoltarea este mai ieftină într-o altă țară, în condițiile interconectării transfrontaliere. Iar situația din România s-a deteriorat tocmai din cauza insuficienței investițiilor, potrivit dezbaterilor care au avut loc la „The Energy CEO Forum & Award Gala”.

Și, cum dezvoltarea reţelelor se va face pe baza unor decizii și analize, care sunt făcute la nivelul unor centre regionale de securitate energetică, „s-ar putea ca să fie pentru o anumită regiune mult mai ieftin să se dezvolte o unitate de producţie într-o ţară în detrimentul altor ţări”, a spus Corina Popescu, directorul general al Electrica (EL), cel mai mare furnizor și distribuitor de electricitate din România.

România are nevoie de proiecte competitive la nivel regional


România face parte din două centre de securitate energetică: Centrul de securitate energetică din regiunea central-est europeană şi un altul pentru regiunea sud-est europeană. „Suntem într-o cursă în care noi, România, va trebui să facem această tranziţie între cele două regiuni”, a mai spus expertul citat.

(Citiți și: „Piața spot de electricitate din România se va cupla și cu Austria, Germania și Polonia”)

Astfel că România va trebui să ţină cont de competitivitate atunci când vine vorba despre dezvoltarea proiectelor şi, astfel, se poate menţine acelaşi nivel de securitate energetică.

„Va trebui, cel puţin pentru perioada următoare, până când vor ajunge acele proiecte la maturitate legate de Piaţa Unică Europeană, să ne luptăm în cele două regiuni. Cum putem să facem lucrul acesta ? Cu siguranţă, îl vom putea face dacă vom avea nişte proiecte competitive. Am văzut tot felul de analize. România a ajuns să importe energie electrică sau a ajuns să exporte energie electrică… Până la urmă, totul e legat de un singur cuvânt: competitivitate. Un cuvânt de care va trebui să ţinem cont în dezvoltarea proiectelor, în următoarea decadă”, a mai spus Corina Popescu.

Lipsa de investiții condamnă la decădere

Pe de altă parte, „securitatea energetică a României a suferit o decădere”, față de începutul anilor 2000.


Fenomenul „are la bază în primul şi în primul rând o lipsă de investiţii atât în ceea ce înseamnă generarea de electricitate, în explorarea de zăcăminte noi, cât şi în ceea ce înseamnă investiţii în modernizarea infrastructurii energetice în ansamblul acesteia”, a spus la rândul lui Corneliu Bodea, președinte al Centrului Român al Energiei.

Mai departe, „lipsa de investiţii a adus un efect secundar şi anume o lipsă de capacitate în industrie, inclusiv la nivelul constructorilor din domeniu, un exod de specialişti”, a adăugat expertul citat.

„Acest lucru trage un semnal de alarmă pentru următorii zece ani, pentru că şi dacă noi în acest moment ne-am hotărî şi am avea ceea ce încă nu avem, un concept clar de dezvoltare energetică în direcţia securităţii energetice, ar trebui să ne punem întrebarea cu cine vom reuşi să ducem la bun sfârşit aceste lucruri”, a adăugat Corneliu Bodea, cu ocazia aceluiași eveniment.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: