Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel au discutat sâmbătă seara, la Meseberg, Germania, despre conflictele din Ucraina şi din Siria, precum şi despre Iran şi despre gazoductul Nord Stream 2.
O întâlnire așteptată cu viu interes atât în Europa, cât și peste Atlantic, în urma căreia cancelariile Occidentale primesc oficial puține detalii din cauză că cei doi lideri au refuzat să facă declarații la final.
De menționat: Vladimir Putin a sosit la discuții cu o întârziere de peste 30 de minute, după ce înainte de întâlnirea cu Angela Merkel a poposit în Austria la nunta ministrului de Externe austriac, Karin Kneissl. Televiziunile l-au arătat pe Vladimir Putin dansând cu mireasa.
În aceste condiții, Angela Merkel și-a diminuat așteptările, descriind iminenta întâlnire cu Vladimir Putin drept ”o întâlnire de lucru”, în urma căreia nu așteaptă ”rezultate concrete”.
Potrivit Reuters, cancelarul german a avut dreptate – nu s-a înregistrat niciun progres în dosarele discutate. Oficial, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitry Peskov, a declarat presei că cei doi lideri nu au ajuns la niciun acord, dar că nici nu a fost acesta scopul întâlnirii.
De remarcat însă că SUA primesc un puternic semnal legat de relația strategică comercială Germania-Rusia în domeniul energiei: chiar dacă Donalad Trump încearcă cu perseverență să blocheze proiectul gazoductului Nord Stream 2, oferind Europei alternativa gazelor lichefiate, Angela Merkel și Vladimir Putin insistă să privească în continuare proiectul ca fiind unul pur comercial.
„Tocmai de aceea sunt necesare măsuri împotriva unor atacuri necompetititve şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru a putea finaliza proiectul”, a anunțat Dimitry Peskov, la puţin timp după ce Vladimir Putin a revenit în Rusia, fară a preciza însă despre ce măsuri ar putea fi vorba.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat, potrivit Reuters, că riscul unor sancţiuni ale SUA împotriva companiilor implicate în acest proiect nu a fost discutat.
În conferinţa de presă susţinută înaintea întâlnirii, Vladimir Putin a subliniat importanţa Germaniei în relaţiile comerciale cu Rusia: „Germania este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Rusiei în ceea ce priveşte comerţul. În mod deosebit, cooperăm în sectorul energiei. Germania este unul dintre cei mai importanţi importatori de energie şi resurse din Rusia. Consumul de gaze ruseşti creşte constant în Germania. Tot ce contează pentru noi este ca acest proiect să fie fezabil din punct de vedere economic”.
Angela Merkel a exprimat în declarația oferită susţinerea pentru Ucraina, afirmând că în opinia sa aceasta nu trebuie scoasă din ecuația aprovizionării Europei cu gaze furnizate de Rusia: „Vom vorbi şi despre tranzitul de gaz. Cred că Ucraina ar trebui să continue să facă parte din tranzitul de gaz din Europa şi după ce proiectul Nord Stream 2 este lansat”.
Important de precizat: Cancelarul german a indicat că discuția referitoare la Ucraina nu se rezumă doar la gaze. „Sper să putem discuta despre un armistiţiu de lungă durată în Ucraina şi să înfiinţăm o comisie care ar putea contribui la procesul de pace. Germania este pregătită să se implice în această privinţă”, a spus Angela Merkel.
În ceea ce privește Iran și Siria, nici aici interesele germane par să nu se alinieze cu cele ale SUA, dar nici cu cele ale Rusiei. Chestiunea siriană pare să fi fost abordată doar din perspectivă umanitară, iar abordarea față de dosarul iranian pare să nu se fi schimbat la Berlin.