Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult›
28.11.2019
Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult›
28.11.2019
Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult›
28.11.2019
Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult›
28.11.2019

Întâlnirea Donald Trump – Boiko Borisov / Bulgaria, pregătită să creeze la Varna un centru de coordonare NATO
de Iulian Soare , 1.12.2019
Boiko Borisov a declarat după întâlnirea de două ore avută luni, la Casa Albă, cu președintele Donald Trump, că Bulgaria este pregătită să participe la cât mai multe exerciții militare comunee și să creeze un centru de coordonare NATO la Varna, conform Europa Liberă.
De asemenea, fostul ministru de externe Solomon Passy a declarat marți că viitorul centru de coordonare de la Varna va deveni o bază navală a NATO.
În drum spre Washington, Boiko Borisov declarase că nu va permite niciodată o bază NATO la Marea Neagră pe teritoriul Bulgariei.
Donald Trump a declarat presei, înaintea întâlnirii, că SUA ar putea avea în vedere ridicarea vizelor pentru Bulgaria. “Vom lucra la această problemă”, a spus liderul de la Casa Albă, subliniind că Statele Unite au o “mare prietenie” cu această țară.
Declarația a fost făcută în fața jurnaliștilor invitați înaintea începerii discuțiilor celor doi oficiali, deși în program nu era prevăzut acest moment.
Experți bulgari au avertizat că renunțarea la vize americane se lovește de nivelul cererilor respinse ce este de aproape patru ori mai mare de limita de 3%. Problema va putea fi rezolvată în cadrul unei viitoare întâlniri a celor doi lideri, care va avea loc, cel mai probabil, în Bulgaria.
De asemenea, președintele american a declarat că ar putea vizita Bulgaria, o țară ce a distribuit pentru bugetul militar 3,1% din PIB, peste obiectivul de 2% fixat de NATO.
Cei doi au abordat și probleme din domeniul energiei, după cum arată în declarația comună a Parteneriatului Strategic bilateral, publicată pe pagina Departamentului de Stat.
SUA salută aspirațiile Bulgariei de a deveni un hub regional de gaze naturale prin finalizarea unor investiții în domeniu, inclusiv a Interconectorului Grecia – Bulgaria, și prin participarea la gazoductul Trans Balan și construirea interconectorului cu Serbia. Toți acești pași, precizează comunicatul, vor face din Bulgaria un lider pe piața energiei din regiune.
Despre centralele nucleare
Boiko Borisov a declarat că realizarea celui de al doilea proiect nuclear cu reactoare americane este inacceptabilă pentru că ar însemna „să aruncăm în Dunăre cele două reactoare rusești achiziționate și eu să fiu fugărit cu pietre” de cetățeni.
“I-am spus lui Donald Trump că nu pot să fac o uzină nouă şi să arunc pur şi simplu două reactoare noi de generaţia a 3-a, pentru că bulgarii ar da cu pietre în mine”, a spus Borisov, referindu-se la reactoarele pentru centrala de la Belene livrate deja de Rusia. Donald Trump “este un om de afaceri şi a înţeles că este un proiect foarte bun şi o echipă de experţi nucleari american va veni chiar săptămâna aceasta să vadă reactoarele de la Belene şi Kozlodui”, a menţionat el.