duminică

21 aprilie, 2024

1 decembrie, 2019

Boiko Borisov a declarat după întâlnirea de două ore avută luni, la Casa Albă, cu președintele Donald Trump, că Bulgaria este pregătită să participe la cât mai multe exerciții militare comunee și să creeze un centru de coordonare NATO la Varna, conform Europa Liberă.

De asemenea, fostul ministru de externe Solomon Passy a declarat marți că viitorul centru de coordonare de la Varna va deveni o bază navală a NATO.


În drum spre Washington, Boiko Borisov declarase că nu va permite niciodată o bază NATO la Marea Neagră pe teritoriul Bulgariei.

Donald Trump a declarat presei, înaintea întâlnirii, că SUA ar putea avea în vedere ridicarea vizelor pentru Bulgaria. „Vom lucra la această problemă”, a spus liderul de la Casa Albă, subliniind că Statele Unite au o „mare prietenie” cu această țară.

Declarația a fost făcută în fața jurnaliștilor invitați înaintea începerii discuțiilor celor doi oficiali, deși în program nu era prevăzut acest moment.

Experți bulgari au avertizat că renunțarea la vize americane se lovește de nivelul cererilor respinse ce este de aproape patru ori mai mare de limita de 3%. Problema va putea fi rezolvată în cadrul unei viitoare întâlniri a celor doi lideri, care va avea loc, cel mai probabil, în Bulgaria.


De asemenea, președintele american a declarat că ar putea vizita Bulgaria, o țară ce a distribuit pentru bugetul militar 3,1% din PIB, peste obiectivul de 2% fixat de NATO.

Cei doi au abordat și probleme din domeniul energiei, după cum arată în declarația comună a Parteneriatului Strategic bilateral, publicată pe pagina Departamentului de Stat.

SUA salută aspirațiile Bulgariei de a deveni un hub regional de gaze naturale prin finalizarea unor investiții în domeniu, inclusiv a Interconectorului Grecia – Bulgaria, și prin participarea la gazoductul Trans Balan și construirea interconectorului cu Serbia. Toți acești pași, precizează comunicatul, vor face din Bulgaria un lider pe piața energiei din regiune.

Despre centralele nucleare 

Boiko Borisov a declarat că realizarea celui de al doilea proiect nuclear cu reactoare americane este inacceptabilă pentru că ar însemna „să aruncăm în Dunăre cele două reactoare rusești achiziționate și eu să fiu fugărit cu pietre” de cetățeni.

„I-am spus lui Donald Trump că nu pot să fac o uzină nouă şi să arunc pur şi simplu două reactoare noi de generaţia a 3-a, pentru că bulgarii ar da cu pietre în mine”, a spus Borisov, referindu-se la reactoarele pentru centrala de la Belene livrate deja de Rusia. Donald Trump „este un om de afaceri şi a înţeles că este un proiect foarte bun şi o echipă de experţi nucleari american va veni chiar săptămâna aceasta să vadă reactoarele de la Belene şi Kozlodui”, a menţionat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: