Vladimir Putin şi Petro Poroşenko se vor întâlni, pentru prima dată din luna iunie încoace, la summit-ul regional de la Minsk, în prezenţa mai multor comisari europeni şi a şefei diplomaţiei UE, Catherine Ashton.
Deocamdată nu a fost confirmată o întâlnire bilaterală, însă reuniunea – consacrată oficial relaţiilor comerciale dintre Rusia, Ucraina şi UE – ar putea aduce în discuţie situaţia din estul Ucrainei. În plus, cancelarul Angela Merkel a dat de înţeles că o astfel de discuţie bilaterală va avea loc, însă a încercat să tempereze aşteptările privind o soluţionare a crizei, afirmând că va di totulşi „un prim pas” în acest sens.
Întâlnirea are loc pe fondul acuzaţiilor Kievului că Rusia ar fi trimis luni un convoi militar peste graniţă, pe fondul intensificării luptelor din estul Ucrainei, în timp ce Moscova a anunţat că vrea să trimită un al doilea convoi umanitar în regiunea Donbas.
Poziţii ireconciliabile
Diferenţele între cele două părţi sunt uriaşe: Rusia vrea o încetare encondiţionată a focului în estul Ucrainei, în timp ce Kievul – care a reuşit să aibă o serie de victorii asupra separatiştilor şi a recucerit teritorii tot mai mari de sub controlul lor – nu vrea să oprească ofensiva, ca separatiştii să aibă timp să se regrupeze.
Pe de altă parte, Rusia insistă ca autorităţile de la Kiev să intre în dialog cu separatiştii, în Ucraina afirmă că rebelii nu sunt o forţă autonomă, ci sunt o extensie a rusiei, prin urmare Moscova trebuie să convingă separatiştii să depună armele.
Discuţiile de marţi pornesc de pe aceste poziţii, aşa că precauţia şi lipsa de mari asteptări pare justificată.
Lupte intense în estul Ucrainei, convoiul militar rus distrus
Forţele ucrainene duc lupte intense în regiunea Donbas şi acuză Rusia că face incursiuni militare peste graniţă. Luni, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lysenko a afirmat că armata rusă a încercat să deschisă un nou front în sudul regiunii Donbas şi în acest sens au pătruns pe teritoriul ucrainean 10 tancuri, două vehicule blindate şi două camioane. Ele se îndreptau spre oraşul Novoazovsk, unde au avut loc înfruntări cu trupele guvernamentale.
Oraşul respectiv este la Marea de Azov, apropae de portul Mariupol, pe ruta spre Crimeea. Ucraina s-a temut şi a anticipat că Rusia va căuta să îşi creeze un coridor care să o unească de peninsula anexată în luna martie.
„Ce a rămas din convoi a încercat să pătrundă pe şoseaua spre Mariupol, dar a fost oprit şi atacat. Prin urmare, au fost lovite două tancuri şi mai mulţi membri ai grupului de spionaj şi sabotaj au fost capturaţi. Acum această regiune este blocată de trupele Ucrainei”, a afirmat Andrei Lysenko.
Forţele ucrainene au anunţat capturarea membrilor trupelor paramilitare ruse în ziua în care site-ul rus slon.ru relata înmormântarea a celor doi membri ai acestor trupe care ar fi fost ucişi în Ucraina. Nu a fost dată nicio explicaţie oficială referitor la aceste decese.
Petro Poroşenko a dizolvat parlamentul
Preşedintele Petro Poroşenko a semnat luni decretul de dizolvare a parlamentului ucrainean în actuala componenţă.
„Compoziţia de asăzi a Radei a acordat susţinere lui Ianukovici timp de un an şi jumătate. Mare parte dintre aceşti deputaţi au adoptat legile dictatorului care a luat vieţile celor de pe Maidan. Ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru asta – atât penală, cât şi politică. Mulţi dintre parlamentarii care frecventează, sau nu, şedinţele parlamentului sunt fie sponsori direcţi sau complici ai rebelilor şi teroriştilor”, şi-a argumentat preşedintele ucrainean decizia.
Alegerile vor avea loc în 26 octombrie, însă există semne de întrebare cum vor putea fi ele organizate în estul Ucrainei. Şi cum cei de-acolo, aşa cum a spus preşedintele, ar putea avea propriii reprezentanţi în Radă, în condiţiile în care sute de mii de oameni din regiunea Donbas şi-au părăsit locuinţele şi s-au refugiat de teama războiului.