„Noi trebuie să fim cei care decidem cine vine în Europa, nu rețelele de traficanți”, a declarat sâmbătă cancelarul austriac Christian Kern, la întâlnirea pe care Angela Merkel a avut-o cu reprezentanți ai statelor de pe așa-numita Rută a Balcanilor, inclusiv din România.
Ea a repetat că pentru reducerea imigrației ilegale este nevoie de înmulțirea acordurilor de expulzare în țările de origine a celor cărora li se respinge dreptul de azil.
„Vrem să stopăm imigrația clandestină, respectându-ne în același timp responsabilitățile umanitare”, a declarat Angela Merkel la reuniunii regionale de la Viena, la care au luat parte reprezentanți din zece țări de pe ruta balcanică a migrației.
„Este necesar să semnăm acorduri cu țări terțe, în special din Africa, dar și cu Pakistan și Afganistan, pentru a deveni clar că cei care nu au dreptul să rămână în Europa sunt trimiși înapoi în țările lor de origine”, a adăugat cancelarul german, citat de Agerpres.
Premierul grec Alexic Tsipras, prezent la reuniunea ce a avut loc la Viena, a cerut din nou solidaritatea Europei – 60.000 de solicitanți de azil sunt blocați din martie în Grecia și redistribuirile în celelalte state membre se desfășoară mult prea lent.
De asemenea, Atena a solicitat personal suplimentar pentru a întări serviciile elene de azil, copleșite de numărul mare de proceduri de gestionat.
Tsipras s-a referit și la importanța acordului încheiat cu Turcia și necesitatea respectării acestuia, pentru a nu se ajunge la reluarea fluxurilor semnificative de refugiați spre insulele grecești.
El a pledat pentru liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii turci, promisiune ce avea ca termen de aplicare luna octombrie.
Cancelarul austriac, Christian Kern, a anunțat că țările de pe ruta balcanică au convenit că trebuie întărite controalele la frontiera externă a UE, transmite și DPA.
El a adăugat că liderii au discutat despre accelerarea procedurilor de azil în Grecia pentru a reduce numărul persoanelor blocate în această țară și despre încheierea de acorduri de repatriere cu țările africane pe modelul înțelegerii UE-Turcia.
„Trebuie să recâștigăm controlul asupra programului nostru extern. Noi trebuie să fim cei care decidem cine vine în Europa, nu rețelele de traficanți”, a mai spus cancelarul austriac.