Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru o reuniune informală a miniştrilor Apărării din UE.
Preşedintele Iohannis îl va primi joi şi pe ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, se află la rândul său la București, unde prezidează reuniunea informală a miniştrilor apărării şi pe cea a miniştrilor de externe. Cele două evenimente sunt găzduite de Preşedinţia României la Consiliul UE.
Pe contul de Twitter al președintelui Iohannis a fost postată informația că discuțiile cu înaltul oficial NATO au fost ”excelente”, evenimentul marcând și 15 ani de când România este membră cu drepturi depline al alianței Nord-Atlantice. ”România este hotărâtă să fie un furnizor de securitate valoros în regiune. Președinția română a Consiliului UE va contribui la întrărirea parteneriatului NATO-UE”, a mai scris președintele.
După convorbiri tête-à-tête și în delegații oficiale, Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au susținut declarații de presă.
Președintele Klaus Iohannis a spus:
- Am avut o discuție pe toate temele majore care preocupă structurile NATO și am reconfirmat angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat puternic și de încredere
- Ne bazăm pe o relație transatlantică solidă. Este cea mai puternică alianță care a existat vreodată, dar ca să rămână așa este nevoie de multă muncă.
- România va continua să acționeze ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune și să-și îndeplinească toate responsabilitățile asumate, dintre care cea mai importantă fiind cea a cheltuielilor pentru apărare.
- Apărarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre trebuie să rămână o prioritate. Vom acționa pentru asigurarea unei prezențe constante a navelor aliate în Marea Neagră.
- În contextul deținerii preșeinței Consiliului UE, am abordat relația NATO-UE și suntem amâmdoi de părere că este nevoie de o cooperare strânsă și de o implicare în proiecte care se completează reciproc și nu se concurează reciproc.
- România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea parteneriatului strategic dintre UE și NATO
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a spus:
- Am avut o întâlnire excelentă, am discutat chestiuni importante pentru toți aliații NATO România este de importanță în contextul unui mediu nesigur În Afganistan sute de militari români acționează pentru stabilitatea țării În România aveți o bază de apărare antibalistică, Poliție aeriană și o prezență militară puternic
- Trebuie să investim într-adevăr în apărare și ne bucurăm că România asigură 2% din PIB pentru apărare. Aceste contribuții fac NATO mai puternică și România mai sigură. Mulțumesc României că a făcut din această colaborare o prioritate.
- Mă bucură foarte mult și eforturile UE pentru că acestea rezolvă o parte din fragmentarea industriei de apărare europene. UE și NATO colaborează mai strând ca niciodată. Eforturile UE sunt complementare. Să fie clar, UE nu poate înlocui NATO.