marți

26 martie, 2024

4 iunie, 2016

merkel-stoltenbergSecretarul general al NATO a spus, în urma discuţiilor cu cancelarul german, Angela Merkel, că Alianţa militară transatlantică nu vrea sub nicio formă un conflict cu Rusia, dar că, în acelaşi timp, îşi va consolida prezenţa militară în partea de est a Europei, relatează Deutsche Welle.

„Ne vom intensifica prezenţa cu o serie de batalioane consolidate pe care le vom defăşura în zonele estice ale Alianţei”, a spus vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma discuţiilor cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin.

Stoltenberg nu a oferit date în acest sens, însă există discuţii pe tema desfăşurării, prin rotaţie, a mai multor batalioane cu mii de militari pe teritoriul statelor baltice şi Polonia.


Militarii germani ar putea fi de asemenea incluşi în aceste planuri. Astfel, NATO va avea o prezenţă militară de-a lungul graniţei cu Rusia pentru prima oară de la finalul Războiului Rece, comentează Deutsche Welle.

„Am discutat despre cum vom percepe angajamentul nostru în Europa de Est”, a spus cancelarul german, Angela Merkel, după întâlnirea cu Stoltenberg. Aceasta a adăugat că Germania a fost şi va fi mereu o ţară ce consideră Actul Fondator privind relaţiile NATO-Rusia ca pe un document important.

„Nu încălcăm Actul Fondator, încă ne situăm în cadrul lui şi vom continua să îl susţinem”, a spus ea.

Germania intenţionează să rămână în dialog cu Rusia şi menţine deschise canalele politice şi diplomatice. Pe de altă parte, ţara este angajată de asemenea în îndeplinirea altor datorii care au legătură cu Alianţa.


”Mai mulţi paşi importanţi vor fi făcuţi, de asemenea, la summitul NATO în Varşovia”, a spus Merkel.

„NATO ia măsuri de natură defensivă în mod corespunzător, iar acest lucru înseamnă că noi contribuim la apărarea noastră comună”, a precizat Jens Stoltenberg.

Luând în considerare cazul anexării Crimeei de către Rusia, statele baltice manifestă îngrijorări că s-ar putea confrunta cu situaţii similare.

„Vedem o Rusie care este pregătită să folosească forţa militară pentru a modifica graniţele care au existat în Europa de la Al Doilea Război Mondial. NATO trebuie să reacţioneze la acest lucru, iar noi facem astfel încât să ne consolidăm securitatea comună la un nivel cum nu am mai făcut-o de la Al Doilea Război Mondial”, a spus secretarul general NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: