luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2022

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, au discutat joi, în cadrul unei întâlniri la Palatul Cotroceni, despre războiul din Ucraina și consecințele invaziei rusești. În declarația sa, președintele Iohannis a mulţumit Spaniei „pentru asigurarea anul trecut, în 2021, a misiunii de poliţie aeriană în România şi pentru contribuţia la structurile de comandament NATO de la noi”.

„Încurajez creşterea acestor contribuţii în România şi la Marea Neagră, pentru că actualul context extrem de complicat o impune”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Războiul din Ucraina și crizele generate de acesta

„Războiul din Ucraina înseamnă însă, în primul rând, o profundă criză umanitară. Sunt devastatoare dramele a milioane de ucraineni care sunt nevoiți să-și părăsească țara aflată sub bombardamente. Din primul moment, România a acordat sprijinul deplin tuturor refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră”, a declarat președintele Klaus Iohannis.


„Impactul crizei din Ucraina din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă și am avut o discuție amplă cu domnul Sanchez pe acest subiect.

Obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel, în actualul context, să aibă o importanță strategică sporită. De altfel, am formulat la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Federația Rusă”, a mai spus șeful statului.

Pedro Sanchez: Unitate, cel mai bun lucru împotriva invaziei lui Putin

În celarația sa, prim-ministrul spaniol a condamnat invazia rusă în Ucraina și a spus că Vladimir Putin a greșit atunci când a crezut că UE nu va acționa unitar împotriva Rusiei.

„Putin a crezut că vom acționa separat, nu credea că comunitatea europeană va da dovadă de unitate, dar realitatea l-a contrazis. Cu toții condamnăm această invazie. Ne-am unit nu doar la nivelul UE, ci și la nivel bilateral cu Ucraina. Fiecare țară trimite ajutoare umanitare în Ucraina. (…) Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei va continua să crească. În Spania am aplicat sancțiuni foarte dure în ceea ce privește oligarhii ruși. Putin a comis trei greșeli dramatice pentru interesele sale”, a spus Sanchez.


„Trebuie să transmitem acest mesaj de unitate. Este cel mai bun lucru pe care putem să îl facem împotriva acestei invazii a lui Putin. Europa este mai unită astăzi. S-a dovedit și în timpul pandemiei și acum în timpul războiului. Această provocare pe care o lansează Putin ne arată foarte clar că UE are un proiect foarte puternic”, a mai spus șeful guvernului spaniol.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: