joi

28 martie, 2024

6 decembrie, 2017

Nu se contestă libertatea de legiferare și nu a existat niciun reproș din partea diplomaților pe subiectul legilor Justiției, a declarat ministrul Tudorel Toader la finalul întâlnirii pe care a avut-o miercuri cu ambasadorii a nouă state – Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Statelor Unite ale Americii și Suediei.

Întâlnirea a avut loc la Minsterul Justiției, exact în ziua în care Parlamentul vota modificările, unele periculoase pentru sistemul judiciar și independența acestuia, la Legea 303/2004 privind statutul magistraților.

Pe agenda întâlnirii au figurat subiecte de interes din domeniu care au stârnit în utlimul timp îngrijorarea cancelariilor occidentale:

  • recentele evoluții legislative – legile Justiției și alte inițiative ale majorității guvernamentale
  • stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din MCV
  • echilibrul și separația puterilor în stat
  • statul de drept

„Ca o primă concluzie, nimeni nu contestă libertatea de legiferare, nimeni nu contestă necesitatea modificării legilor Justiției în acord cu exigențele constituționale, în acord cu standardele europene, nimeni nu contestă necesitatea adoptării unor soluții echitabile în legile Justiției”, a declarat Tudorel Toader, la finalul întâlnirii, ce a avut loc la Ministerul Justiției.

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au fost reproșuri din partea diplomaților, Toader a răspuns: „Nu. Vă asigur că n-a existat niciun reproș. A fost o discuție absolut constructivă, o discuție lămuritoare, o discuție care e normal și necesar să aibă loc între instituții”.

Cu o zi înainte, marți, minsitrul Toader s-a întâlnit și cu Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei în România.


„Punctele de discuție din cadrul întrevederii au vizat aspecte referitoare la reforma sistemului judiciar în România, recentul raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România la finalizarea mandatului Austriei, precum și colaborarea în domeniul justiției între cele două state”, a transmis ulterior Minsiterul Justiției.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: