Premierul Dacian Ciloş și omologul său sârb, Aleksandar Vucic s-au întânit joi, la Timișoara, într-o reuniune de lucru. trei documente de colaborare au fost semnate la finele discuțiilor.
Primul document semnat a fost protocolul dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Serbia privind constituirea şi activităţile patrulelor comune de-a lungul frontierei de stat comune – relatează Agerpres.
Recent, Bucureștiul acuzase Belgradul că nu respectă acordul de readmisie şi că Serbia nu preia imigranții care trec ilegal în România.
Aproximativ 300 de imigranți au trecut ilegal granița, anul acesta, dinspre Serbia, și alți 100 din Bulgaria. În timp ce bulgarii i-au luat înapoi pe toți cei depistați de România, în baza acordului de readmisie, Serbia a refuzat două treimi din cazuri, potrivit CursDeGuvernare.ro.
Cu aceeași ocazie a întâlnirii Cioloș – Vucici s-a mai semnat şi Declaraţia comună în domeniul muncii şi al politicilor sociale, semnată de ministrul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pâslaru, şi omologul Aleksandar Vulin, ministrul Muncii Veteranilor şi a Politicii Sociale din Serbia.
Autostradă spre Belgrad
În perioada imediat următoare va fi lansat un studiu de fezabilitate de ambele părţi ale frontierei româno-sârbe pentru a vedea dacă se justifică realizarea unei autostrăzi care să facă legătura cu Belgrad, potrivit declaraţiei premierului Dacian Cioloş de azi, de la Timişoara, citată de Agerpres.
„În mod clar, va trebui să ne gândim într-un fel structurat pe viitor şi la interconectarea dintre Serbia şi România, din punct de vedere al infrastructurii. Am discutat (cu premierul sârb n.r.) şi despre ceea ce putem face în viitor”, a detaliat premierul Dacian Cioloş, în declaraţia de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.
Premierul român a amintit că România are „un Master plan (pe transporturi, n.r.) deja aprobat și care, din păcate, nu prevede în momentul de faţă o autostradă de legătură spre Belgrad, dar prevede un drum naţional, pe când partea sârbă are în plan o autostradă”.
„Vom analiza şi noi posibilitatea eventual de a adapta lucrurile, în măsura în care în urma studiului de fezabilitate pe care vrem să-l lansăm şi de-o parte şi de alta a frontierei în perioada imediat următoare ajungem la concluzia şi de partea noastră că se justifică o autostradă”, a completat Dacian Cioloș
A mai sfost semnată şi Declaraţia comună privind sprijinul României pentru integrarea europeană a Serbiei, parafată de ministrul Afacerilor Externe al României Lazăr Comănescu şi Iadranka Ioksimovici, ministru delegat, responsabil cu Afacerile Europene.