luni

17 ianuarie, 2022

Întâlnire Biden – Putin la Geneva: Experţii nu au speranţe că vor exista momente „revoluţionare”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iunie, 2021

sua rusia drapele

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, se întâlnesc miercuri la Geneva, iar această întrevedere va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta.

Deşi sunt multe lucruri ce trebuie discutate, experţii nu au mari speranţe că vor exista momente „revoluţionare” la întâlnirea dintre cei doi lideri. Totuşi, ei consideră că ar putea fi încheiate acorduri simbolice de reconsolidare, care să constituie un cadru pentru relaţia viitoare.


Atât Casa Albă, cât și Moscova sunt de acord că relația dintre cele două state se află într-un moment foarte prost: cei doi ambasadori sunt retrași temporar de la post, înalți oficiali ruși sunt ținta sancțiunilor americane, iar doi foști pușcași marini americani se află în închisorile rusești, unul dintre ei ispășind o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj.

În aceste condiții, ambele țări au poziții prestabilite destul de puternice.

Întâlnirea celor doi șefi de state are loc în cadrul primei vizite internaţionale a lui Joe Biden ca preşedinte, în timpul căreia a reconfirmat alianţele cu liderii G7 şi partenerii NATO. La sediul NATO, președintele Biden a declarat reporterilor că s-a consultat cu ceilalţi lideri mondiali înaintea întâlnirii cu Putin.

„Fiecare lider mondial de aici, cei mai mulţi dintre ei au menţionat asta şi mi-au mulţumit pentru întâlnirea cu Putin”, a spus Biden luni, citează CNBC. „Am discutat cu ei despre ce cred că este important din perspectiva lor şi despre ce cred că nu este important”, a adăugat el, subliniind că omologii i-au apreciat transparenţa şi coordonarea.


Marţi, un consilier de la Kremlin a spus că stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică se află pe agenda summit-ului, precum şi situaţia cetăţenilor ruşi şi americani închişi în fiecare ţară.

Întâlnirea este programată să aibă loc în a doua parte a zilei, la o vilă de secol 18 de pe malul lacului Leman (Geneva), potrivit CNN.

Oficialii de la bordul Air Force One au spus marţi, în timpul zborului de la Bruxelles la Geneva, că Biden se va întâlni cu Putin la ora locală 13:00. Putin va ajunge primul la vila La Grange, iar amândoi preşedinţii vor fi întâmpinaţi de omologul elveţian înainte de a face o fotografie împreună.

La întrunire vor participa patru persoane: Joe Biden, Vladimir Putin, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Fiecare parte a avea un translator şi fotoreporterii vor putea capta imagini la început. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, plus președintele. Nu au fost anunţate încă numele celorlalți participanţi.

Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult. Nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună. Între 3.000 şi 3.500 de poliţişti şi alte forţe vor fi trimise pe domeniul de 30 de hectare din Geneva.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.

Întâlnirea Biden – Putin din Elveţia, ţară aleasă pentru istoria sa de neutralitate politică, nu va fi prima dintre cei doi, însă este prima de când democratul a devenit preşedinte al Statelor Unite.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr