marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 noiembrie, 2018

Sevil Shhaideh este judecată pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Rovana Plumb a scăpat, întrucât deputații nu au acceptat cererea DNA de ridicare a imunității parlamentare a acesteia

Consiliul Județean Teleorman a adoptat luni, cu cinci abțineri, un proiect de hotărâre prin care Insula Belina și Brațul Pavel au trecut din nou în administrarea statului, după cinci ani în care s-au aflat în închirierea companiei Tel Drum, relatează Mediafax.

Motivul – Conform HG în baza căruia insula i-a fost încredințată firmei Tel Drum, despre care DNA spunea că i-ar aparține în realitate lui Liviu Dragnea, compania era obligată să finalizeze investiția promisă în cel mult cinci ani.

Insula Belina și Brațul Pavel au fost transferate la CJ Teleorman pentru a fi construite mai multe obiective turistice publice. La numai o zi după ce a ajuns la Consiliul Județean, acesta a constatat că nu are banii necesari și a procedat la transferul către Tel Drum, pentru a face respectivele investiții.


Returnarea se face în baza aceleiași HG din 17 decembrie 2013, semnată de Victor Ponta, premier la acea vreme, și asumată de vicepremierul Liviu Dragnea, în prezent președinte al Camerei Deputaților.

Cele două obiective au fost trecute în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman „în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina-Brațul Pavel”.

Potrivit articolului 3 al actului normativ, în cazul nefinalizării investiției în termen de cinci ani de la transmiterea părților de imobile, acestea revin în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale Apele Române.

În nota de fundamnetare a HG 943 din 2013, se spunea că CJ Teleorman va dezvolta turismul din zonă prin construcția unui complex turistic și sportiv ce urma să cuprindă un hotel, o tabără cu plajă, pensiuni, bazine de înot etc. HG 943/2013 era contrasemnată de Liviu Nicolae Dragnea, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice


În câteva săptămâni, perioada de cinci ani se încheie, iar în zona respectivă nu s-a realizat nimic în interes public, astfel că decizia a fost ca cele două obiective să revină la Apele Române, de unde au fost transferate la CJ Teleorman, în scopul dezvoltării turistice a zonei.

Aceste transferuri, inclusiv cel ulterior, de la CJ Teleorman către Tel Drum, fac obiectul unui dosar penal trimis în luna iunie în instanță și în care este urmărită penal Sevil Shhaideh, acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Acuzația adusă de DNA:

Shhaideh Sevil a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator.

Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Aceasta, în condițiile în care inculpata cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale.

„Prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (Tel Drum – n. red.)”, susține DNA, în rechizitoriul trimis instanței.

Prejudiciul, potrivit procurorilor:

  • 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina și Brațul Pavel) ieșite din patrimoniul statului român
  • 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23.04.2018
  • un prejudiciu Administrației Naționale “Apele Române” de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituție în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor

Rovana Plumb nu a putut fi acuzată în acest caz, întrucât deputații au refuzat ridicarea imunității acesteia. Prin urmare, cazul a fost clasat, în ceea ce o privește.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: