6 noiembrie, 2020

Guvernul a adoptat joi seara hotărârea de guvern prin care Insula Belina revine în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române, a anunţat, vineri, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Decizia este „o reparaţie a unei monstruozităţi juridice realizate de PSD cu domeniul public al statului”, a declarat acesta.

Istoricul transferului operat în Guvernarea PSD – ALDE

Insula Belina și Brațul Pavel au fost transferate în 2013, printr-o Hotărâre de Guvern,Consiliului Județean Teleorman, iar apoi au fost încredințate companiei Tel Drum, care se angaja să construiască un parc de agrement pentru a stimula turismul din această zonă săracă.


Întrucât legea prevede revenirea la Apele Române, dacă obiectivul angajat nu este finalizat, insula a fost trecută în luna mai în administrarea acestei companii.

Cazul transferării la Tel Drum a acestor perimetre a devenit obiectul unui dosar penal trimis în instanță în 2018 și în care DNA i-a acuzat pe fostul secretar de stat Sevil Shhaideh și pe fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea, doi apropiați ai lui Liviu Dragnea.

Rovana Plumb, împlicată în acest caz prin semnarea unor documente în calitatea de ministru al Mediului, a scăpat de urmărirea penală întrucât parlamentariiPSD și ALDE au votat împotriva ridicării imunității.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar, după doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale, transmite Agerpres.


Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: