Controalele, în mare parte suspendate pe durata stării de urgență, au fost reluate în aceste săptămâni de instituțiile publice, printre care ANAF și Inspecția Muncii.
Inspecția Muncii a început verificările la companiile care au beneficiat de șomajul tehnic decontat de guvern și care au proiecte din fonduri europene.
Nu doar firmele se pot aștepta la controale în perioada asta, ci și PFA-urile sau întreprinderile familiale, a anunțat ministrul muncii, Violeta Alexandru.
”Urmează să fie verificată situația celor care au avut fonduri europene și, în același timp, au încasat șomaj tehnic. Există mai multe verificări care se fac în continuu. Se fac verificări nu numai la firme, ci și la PFA-uri, la întreprinderi familiale”, a explicat ministrul muncii, adăugând că speră să reușească ”să scotă din amorțire Inspecția Muncii, să iasă pe teren și să facă aceste verificări”.
La sfârșitul săptămânii, circa jumătate de milion de contracte de muncă figurau în Revisal drept suspendate. Companiile, PFA-urile și persoanele care realizau venituri din alte surse au avut posibilitatea de a accesa sprijinul guvernamental pentru plata șomajului tehnic fără verificări ex-ante. Executivul a primit însă multe sesizări din partea unor angajați care deși figurau ca fiind în șomaj tehnic erau chemați de muncă de angajatori.
Guvernul a făcut plăți de circa 2,5 miliarde de lei pentru șomajul tehnic, potrivit celor mai recente date prezentate de Violeta Alexandru.
În programul de convergență publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice se arată că executivul anticipează o cheltuială de circa 8,4 miliarde de lei pentru plata șomajului tehnic la angajați, PFA-uri și alte categorii afectate de pandemie.
Antifrauda din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și-a reluat la rândul său activitatea, circa 80% dintre angajați întorcându-se la muncă, potrivit președintelui SindFISC, Liviu Toader, citat de profit.ro.
Printre primele măsuri anunțate de ANAF în contextul decretării stării de urgență s-au numărat suspendarea acțiunilor de control, precum și suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare.