miercuri

19 ianuarie, 2022

Instanța a respins validarea primarului Sibiului – Astrid Fodor poate ataca decizia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 octombrie, 2020

Judecătoria Sibiu a respins vineri validarea primarului reales al municipiului Sibiu, Astrid Fodor (foto), anunță un comunicat al acestei instanțe. Agenția Națională de Integritate a declarat-o pe aceastamîn stare de incompatibilitate și atenționa că legislația nu-i mai permite acesteia să ocupe aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului curent.

Comunicatul tribunalului nu menționează motivul respingerii cererii de validare:

Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu – nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020.


Astrid Fodor poate face apel în termen de două zile.

Astrid Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România), primarul în funcție al Sibiului, a candidat pentru un nou mandat și a obținut 43,05%, din voturi. Al doilea plasat este candidatul liberal, Adrian Bibu, care a obţinut 31,13% din voturi.

Agenția Națională de Integritate a constatat că Astrid Fodor s-a aflat de două ori în stare de incompatibilitate 

ANI a transmis către entităţile ce validează mandatele aleşilor locali informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, iar pe listă se află și primarul Fodor, care l-a înlocuit la primăria Sibiu pe președintele Klaus Iohannis.

Potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate:

  • în perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar al municipiului Sibiu şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu.
  • ca urmare a deţinerii calităţii de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, încălcând astfel dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri sau de către tribunalul în a cărui circumscripţie se află unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 precizează:

Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

Prin Decizia nr. 418/2014, Curtea Constituţională a României a constatat că prevederile art. 25 alin. (2), teza a doua, sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr