joi

28 martie, 2024

9 noiembrie, 2020

Inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ sunt obligate să le asigure materiale didactice elevilor care nu dispun de device-uri sau de internet pentru a participării la cursurile online, conform unui Ordin al ministrului Educației publicat luni în Monitorul Oficial.

Documentul a fost emis pentru a permite trecerea în online a tuturor școlilor din România, ca urmare a impunerii carantinei parțiale, începând cu 9 noiembrie și pe o perioadă de 30 de zile.

Ordinul Monicăi Anisie stabilește:

  • Art. 1 Începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor.
  • Art. 2 (1) Activitățile didactice pentru unitățile prevăzute la art. 1 vor fi desfășurate în sistem on-line, conform Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.545/2020.
  • (2) În cazul în care activitățile nu pot fi desfășurate conform prevederilor alin. (1), inspectoratele școlare județene/inspectoratul școlar al municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet. 

(Citiți și: 28% dintre copiii din România nu au acces la educația online – studiu Salvați Copiii România)

Sistem improvizat, la fel ca în starea de urgență, întrucât guvernanții nu au achiziționat tabletele necesare 


Măsura este necesară întrucât guvernanții nu au putut asigura cele 250.000 de tablete conectate la internet pentru achiziția cărora au început procedura încă în aprilie.

Până acum, nu au fost livrate, integral, nici măcar cele 82.000 de device-uri din primul lot contractat de autorități și adjudecat de operatorul Orange , pentru care contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie.

Licitația pentru tablete a fost publicată pe SICAP (sistemul public de achiziții) abia pe 14 iulie 2020 și a vizat 250.000 de bucăți, în valoare totală de 150 de milioane de lei.

Comanda a fost făcută pe bilanțului resurselor realizat de Ministerul Educației încă din primăvară.


„Am mai experimentat şi în primăvară acest moment în care nu au avut acces copiii la dispozitive electronice sau alte forme de învăţare. Unitatea de învăţământ, Inspectoratul Şcolar împreună au realizat materiale de lucru pe care le-au transmis fizic elevilor şi în felul acesta a continuat învăţarea de acasă. Sunt foarte mulţi profesori care s-au mobilizat în acea perioadă şi se mobilizează şi acum tocmai pentru că le pasă de educaţie şi de copii”, a declarat în weekend ministrul Monica Anisie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: