joi

28 martie, 2024

5 februarie, 2017

Peste 5.000 de oameni mor anual, în România, din cauza cancerului profesional, provocat de agenți chimici cancerigeni de la locul de muncă, potrivit Inspecției Muncii.

Aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, în România, iar 10% dintre aceste decese sunt legate de cancerul profesional.

La nivel european se înregistrează anual 100.000 de decese profesionale cauzate de cancer, costurile legate de aceste situații ridicându-se la 2,4 miliarde de euro pe an, conform Comisiei Europene.


Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul este a doua cauză de deces în cele mai multe țări dezvoltate – iar în Uniunea Europeană, cancerul este prima cauză de mortalitate profesională.

Un procent de 53 % din decesele profesionale anuale este determinat de cancer, față de 28 % din bolile circulatorii și 6 % din bolile respiratorii.

Printre domeniile foarte periculoase, potrivit CE, se numără sectorul construcțiilor,unde aproape 70 % dintre lucrători sunt expuși la „silice cristalină respirabilă”, unul dintre agenții chimici cancerigeni cei mai periculoși.

Principalii agenți cancerigeni și sectoarele cu risc mare de apariție a cancerului profesional:


Parlamentul European a solicitat statelor membre înlocuirea substanțelor care provoacă cele mai frecvente boli profesionale și a cerut inspecțiilor muncii să intensifice inițiativele de prevenire și de educare care vizează creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor cu privire la normele și la procedurile de sănătate și securitate.

„Riscurile pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie să identifice și să evalueze riscurile pentru lucrători asociate cu expunerea la agenți cancerigeni și trebuie să prevină expunerea lor atunci când riscurile apar. Dacă este posibil, substanța cancerigenă trebuie înlocuită cu o alternativă mai puțin periculoasă”, se spune într-un comunicat al Inspecției Muncii.

Angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate în care există risc de contaminare cu agenți cancerigeni, să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că lucrătorii nu mănâncă, nu consuma alimente și nu fumează în zonele de lucru în care există riscul contaminării cu substanțe cancerigene și să le pună la dispoziție grupuri sanitare și dușuri suficiente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: