vineri

29 martie, 2024

8 iulie, 2019

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, luni, creşterea de 5%, serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a revizuit, în jos, datele din seria ajustată sezonier. Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%.

În luna mai, INS a publicat primele estimări legate de evoluţia economiei în primul trimestru al anului, potrivit cărora Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna iunie, INS a confirmat această evoluţie.

Luni, INS a reconfirmat avansul de 5% pe seria brută. În schimb, INS revizuit, în jos, datele din seria ajustată sezonier, privind creşterea economică, de la 5,1% la 5%.


Astfel, Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul IV 2018 şi cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Totodată, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Autorităţile române estimează o creştere de 5,5% a economiei româneşti în acest an, potrivit Programului de convergenţă 2019 – 2022 publicat de Ministerul Finanţelor, evoluţia fiind rezultatul unei contribuţii pozitive a cererii interne (6,1 puncte procentuale).

Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale mizează pe o creştere a PIB de sub 4% în România în 2019. Altfel, previziunile Comisiei Europene indică un avans al economiei de 3,3%, Fondul Monetar Internaţional (FMI) – 3,1%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 3,2% şi Banca Mondială – 3,6%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: