12 iulie, 2018

Industria a înregistrat în mai o creştere a producţiei cu 1,2%, în serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Ritmul de creștere a fost de trei ori mai lent decât cel din luna aprilie (3,6%), potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creșterea din mai a fost asigurată de industria prelucrătoare (+2%, în serie brută), în vreme ce producția industriei extractive şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,2%.


OMV Petrom a anunțat că producţia sa de petrol şi gaze a scăzut cu 5% în al doilea trimestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, încetinirea ritmului are drept cauză şi lipsa cronică a forţei de muncă, mai ales în industria prelucrătoare.

„Aţi văzut tot la INS că numărul de comenzi a crescut, dar cu cine să produci mai mult.  Problema este accentuată de concurenţa creşterii salariilor din sectorul bugetar”, a declarat  Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), pentru cursdeguvernare.ro.

Totodată, reglementările privind pensionarea accentuată au amplificat lipsa personalului calificat, care au, în general, vârste de peste 50 de ani, potrivit oficialului citat.


Ritmul de creștere față de 2015 s-a plafonat la 22 – 23%, potrivit datelor INS.

În serie ajustată, creșterea producţiei industriale (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), a fost de 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termicăau scăzut cu 3,5%, respectiv cu 1,5%, serie ajustată.

În primele cinci luni, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 4%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a creşterilor:

  • industriei prelucrătoare (+5,1%) şi
  • industriei extractive (+1,9%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,7%.
În anul 2017, comparativ cu anul 2016, producţia industrială a fost mai mare ca serie brută cu 8,2%

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: