marți

16 aprilie, 2024

11 septembrie, 2014

În luna iulie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat joi INS.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 6,1%.

Iulie 2014 comparativ cu iunie 2014

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7%, ca urmare a creşterilor înregistrate în: industria extractivă (+13,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,9%) şi industria prelucrătoare (+1,8%).


Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele evoluţii:

  • industria energetică (+11,0%)
  • industria bunurilor intermediare (+4,2%)
  • industria bunurilor de capital (+1,9%)
  • industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 4,6%

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,1%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-0,7%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,4%, respectiv cu 3,0%.

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în:

  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,4%)
  • industria bunurilor de uz curent (-3,9%)
  • industria bunurilor intermediare (-0,3%)

Industria energetică şi industria bunurilor de capital au crescut cu 3,9%, respectiv cu 1,6%

Iulie 2014 comparativ cu iulie 2013

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,7% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+6,8%) şi a industriei extractive (+5,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,0%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri:

  • industria bunurilor de capital (+11,9%)
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,8%)
  • industria bunurilor de uz curent (+2,9%)
  • industria bunurilor intermediare (+1,9%).

Industria energetică a scăzut cu 2,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,1%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+7,4%) şi a industriei extractive (+5,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri:

  • industria bunurilor de capital (+14,3%)
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,2%)
  • industria bunurilor intermediare (+2,2%)
  • industria bunurilor de uz curent (+1,7%)

Industria energetică a scăzut cu 2,9%.

Primele 7 luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013

În perioada ianuarie- iulie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,5%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+10,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,5%, respectiv cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,9%), industria bunurilor de uz curent (+6,3%) şi industria bunurilor intermediare (+5,4%). Industria energetică a scăzut cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie- iulie 2014, comparativ cu perioada ianuarie- iulie 2013, a crescut cu 9,7%, susţinută de industria prelucrătoare (+11,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,3%), industria bunurilor de uz curent (+7,5%) şi industria bunurilor intermediare (+6,1%). Industria energetică a rămas la acelaşi nivel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: