vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2014

În luna iulie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat joi INS.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 6,1%.

Iulie 2014 comparativ cu iunie 2014

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7%, ca urmare a creşterilor înregistrate în: industria extractivă (+13,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,9%) şi industria prelucrătoare (+1,8%).


Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele evoluţii:

 • industria energetică (+11,0%)
 • industria bunurilor intermediare (+4,2%)
 • industria bunurilor de capital (+1,9%)
 • industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 4,6%

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,1%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-0,7%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,4%, respectiv cu 3,0%.

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în:

 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,4%)
 • industria bunurilor de uz curent (-3,9%)
 • industria bunurilor intermediare (-0,3%)

Industria energetică şi industria bunurilor de capital au crescut cu 3,9%, respectiv cu 1,6%

Iulie 2014 comparativ cu iulie 2013

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,7% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+6,8%) şi a industriei extractive (+5,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,0%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri:

 • industria bunurilor de capital (+11,9%)
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,8%)
 • industria bunurilor de uz curent (+2,9%)
 • industria bunurilor intermediare (+1,9%).

Industria energetică a scăzut cu 2,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,1%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+7,4%) şi a industriei extractive (+5,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri:

 • industria bunurilor de capital (+14,3%)
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,2%)
 • industria bunurilor intermediare (+2,2%)
 • industria bunurilor de uz curent (+1,7%)

Industria energetică a scăzut cu 2,9%.

Primele 7 luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013

În perioada ianuarie- iulie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,5%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+10,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,5%, respectiv cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,9%), industria bunurilor de uz curent (+6,3%) şi industria bunurilor intermediare (+5,4%). Industria energetică a scăzut cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie- iulie 2014, comparativ cu perioada ianuarie- iulie 2013, a crescut cu 9,7%, susţinută de industria prelucrătoare (+11,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,3%), industria bunurilor de uz curent (+7,5%) şi industria bunurilor intermediare (+6,1%). Industria energetică a rămas la acelaşi nivel.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: