Managerii din industria prelucrătoare sunt mai optimişti decât erau în urmă cu trei luni, privind creşterea volumului producţiei, potrivit rezultatele anchetei conjucturale a Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi, pentru perioada septembrie – noiembrie.
Diferenţa dintre managerii oprimişti şi ceilalţi din industrie este de 9% (soldul conjuctural, „obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, potrivit procedurii INS).
În schimb, managerii din construcţii sunt mai degrabă pesimişti (-3%, faţă de estimările de +9% pentru iulie-august), iar numărul optimiștilor din comerţ s-a redus (sold conjunctural +15%, faţă de 18%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere fermă (sold conjunctural +23%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%), conform estimărilor din luna septembrie 2017.
INS a stabilit următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale:
- până la ± 5%: relativă stabilitate;
- de la ± 6% până la ±15%: creştere moderată, respectiv scădere moderată;
- de la ±16% până la ± 40%: creştere, respectiv scădere;
- peste ±40%: creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.
Prețurile
Estimările privind preţurile sunt în creştere.
Managerii din industrie se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor produselor lor în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%, faţă de +7% în perioada iulie-august).
Constructorii văd în număr mai mare creşterea preţurilor la lucrărilor lor (sold conjunctural +11%, faţă de +8%) şi de asemeni, mai mulţi negustori cu amănuntul se aşteapă la scumpiri (sold conjunctural +25% faţă de +8%).
Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor din sectorul serviciilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%, la fel ca estimările pentru iulie – august).
Forţa de muncă
Managerii din industria prelucrătoare estimează „o relativă stabilitate”, soldul conjunctural fiind de +3%, la fel ca estimările pentru perioada iulie – august.
Managerii din construcţii estimează, de asemenea, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi după pragurile de interpretare ale INS (sold conjunctural -4%, faţă de +2% în iulie – august).
Angajatorii din comerţ prognozează pentru următoarele trei luni o creștere fermă a numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%, faţă de +12% în iulie – august).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%, la fel ca în iulie – august).