marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2017

Managerii din industria prelucrătoare sunt mai optimişti decât erau în urmă cu trei luni, privind creşterea volumului producţiei, potrivit rezultatele anchetei conjucturale a Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi, pentru perioada septembrie – noiembrie.

Diferenţa dintre managerii oprimişti şi ceilalţi din industrie este de 9% (soldul conjuctural, „obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, potrivit procedurii INS).


În schimb, managerii din construcţii sunt mai degrabă pesimişti (-3%, faţă de estimările de +9% pentru iulie-august), iar numărul optimiștilor din comerţ s-a redus (sold conjunctural +15%, faţă de 18%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere fermă (sold conjunctural +23%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%), conform estimărilor din luna septembrie 2017.

INS a stabilit următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale:

  • până la ± 5%: relativă stabilitate;
  • de la ± 6% până la ±15%: creştere moderată, respectiv scădere moderată;
  • de la ±16% până la ± 40%: creştere, respectiv scădere;
  • peste ±40%: creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Prețurile


Estimările privind preţurile sunt în creştere.

Managerii din industrie se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor produselor lor în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%, faţă de +7% în perioada iulie-august).

Constructorii văd în număr mai mare creşterea preţurilor la lucrărilor lor (sold conjunctural +11%, faţă de +8%) şi de asemeni, mai mulţi negustori cu amănuntul se aşteapă la scumpiri (sold conjunctural +25% faţă de +8%).

Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor din sectorul serviciilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%, la fel ca estimările pentru iulie – august).

Forţa de muncă

Managerii din industria prelucrătoare estimează „o relativă stabilitate”, soldul conjunctural fiind de +3%, la fel ca estimările pentru perioada iulie – august.

Managerii din construcţii estimează, de asemenea, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi după pragurile de interpretare ale INS (sold conjunctural -4%, faţă de +2% în iulie – august).

Angajatorii din comerţ prognozează pentru următoarele trei luni o creștere fermă a numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%, faţă de +12% în iulie – august).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%, la fel ca în iulie – august).

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: