Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 4,1% în primele 9 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și-a încetinut creșterea până la 0,6% în T3 / 2019 faţă de trimestrul anterior, în comparaţie cu sporul T2 / T1 de 0,8%, potrivit datelor provizorii anunţate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.
PIB a fost de 261,6 miliarde de lei în T3 / 2019 în preţuri curente şi de 768,382 miliarde de lei pe primele 9 luni.
Contribuțiile la formarea / creșterea PIB
Pe categorii de resurse, la creşterea PIB, în perioada ianuarie – septembrie 2019, faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai mari contribuţii la creșterea PIB le-au avut categoriile :
- comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5%, şi
- construcţiile (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,2%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (+16,6%).
- A treia cea mai mare contribuție pozitivă la creșterea PIB a avut-o categoria „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport”, cu +0,5%, cu o pondere de 7,4% la formarea PIB, şi care au înregistrat o creştere cu 7,6% a volumului de activitate.
- Categoria cu a treia cea mai mare contribuție la formarea PIB (14,1%), și care a contribuit cu 0,3% la creșterea acestuia, este cea numită „Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială”.
- Sectorul IT&C, inclus la categoria „informaţi şi comunicaţii” a contribuit la formarea PIB cu 5,5% și cu 0,4% la creșterea acestuia în 9 luni 2019, față de aceeași perioadă din 2018.
- Impozitele nete pe produs au egalat cea mai mare contribuție la creștere (+0,9%, a comerțului, transportului și HORECA), după o creştere a volumului lor de 109,5%.
Industria şi agricultura au tras în jos creșterea PIB
Industria, care are cea mai mare contribuție la formarea PIB (22,6% în 9 luni din 2019) a avut un impact negativ la creşterea PIB (-0,2%). Volumul de activitate din industrie s-a redus cu 1%
La fel, agricultura, silvicultura şi pescuitul a avut un impact inegativ de -0,1%, o pondere de 5% la formarea PIB şi o scădere a volumului de activitate de 4,1%.
Pe categorii de utilizări:
Cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 5,3% în primele nouă luni ale acestui an, contribuind cu 3,3% la creşterea PIB, în timp ce formarea brută de capital fix (investiţiile) a avut o majorare a volumului de 18,1% şi o contribuţie de 3,8.
În trimestrul III, consumul gospodăriilor a contribuit cu 2,6% la creşterea PIB în timp ce investiţiile au avut o contribuţie de 5,9%.
Un impact negativ la creşterea PIB l-au avut, în primele nouă luni ale anului, exportul net (-1,7%), consecinţă a creşterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu un avans mai mare al volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,3%), precum şi variaţia stocurilor (-2,4%). În T3, impactul negativ al exportului a fost de -1,6%.