miercuri

24 aprilie, 2024

5 martie, 2018

Afacerile din comerţul cu amănuntul s-au menţinut în ianuarie pe o tendinţă crescătoare solidă pe termen anual, în ciuda scăderii faţă de luna cadourilor.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 11,1% în ianuarie 2018 (serie brută), faţă de ianuarie 2017, respectiv cu 11,4%, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea vânzărilor de retail din România este cea mai mare din Uniunea Europeană, ianuarie 2018 / ianuarie 2017, potrivit datelor Oficiului European de Statistică – Eurostat.


Totodată, vânzările din comerţul cu amănuntul „prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet” a crescut cu 65,4%. Statistica nu include comerţul cu autovehicule şi motociclete.

Față de decembrie 2017, vânzările din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 25,3% (serie brută, -0,9% serie ajustată), ca urmare a diminuării vânzărilor de:

  • produse nealimentare (-29,5%),
  • produse alimentare, băuturi şi tutun (-24,7%) şi de
  • carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (-17,7%).

Față de ianuarie 2017, creșterea de peste 11% a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a datorat majorărilor înregistrate la vânzările de

  • produse nealimentare (+16,7%),
  • carburanţi (+8%),
  • produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%).


 

În Europa

După România, cele mai mari creşteri anuale al afacerilor din comerţul cu amănuntul sunt la mare distanță: Ungaria (7,5%), Letonia (7,2%) şi Franţa (6,3%), singurele scăderi fiind în Estonia (minus 0,9%) şi Belgia (minus 0,2%).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,3% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,7%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 4,2%, cele de combustibili au crescut cu 1,7%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 0,6%.

Modificări de calcul

Începând cu datele pe ianuarie 2018, INS a modificat anul de bază utilizat în calculul indicilor, pentru toţi indicatorii pe termen scurt din 2010 în 2015.

„Schimbarea anului de bază presupune şi actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificările structurale intervenite în activităţile din economia naţională. Aceste modificări au determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior”.

Modificările urmează să fie precizate.

INS calculează cifra de afaceri cu veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: