Câștigul salarial mediu net s-a majorat cu aproape trei procente în termeni reali pe ultimele 12 luni raportat la cele 12 luni precedente, potrivit datelor anunțate ieri de Institutul Național de Statistică. Pe luna iunie 2014, ritmul de creștere al puterii de cumpărare a salariaților s-a accelerat la 4,7% în raport cu aceeași lună a anului precedent.
Evoluția din sectorul privat a devansat-o net pe cea din sectorul de stat, unde creșterile au fost inexistente sau modice. Astfel, în învățământ s-a consemnat o creștere practic nulă în termeni nominali și o scădere a puterii de cumpărare a salariilor în termeni reali, sănătatea a marcat un avans cu puțin mai mare de un punct procentual. Doar administrația publică a ajuns la un plus de trei procente nominal și 2,3% în termeni reali, sub jumătate din media națională.
Câștigul salarial mediu net pe principalele activități
Cele mai mari creșteri ale veniturilor salariale în raport cu aceeași lună a anului precedent s-au înregistrat în industria extractivă și hoteluri și restaurante ( ambele cu peste zece procente de majorare în termeni reali). La polul opus s-a situat sectorul construcțiilor și activitatea de intermediere a tranzacțiilor imobiliare.
Alături de acestea, din sectorul bugetar, învățământul a fost singurul care a marcat o scădere a puterii de cumpărare a salariilor încasate în raport cu anul precedent. Ceea ce explică, cel puțin în parte, modul în care se desfășoară activitatea din acest domeniu și performanțele tot mai slabe, nu doar ale elevilor dar și ale dascălilor ce au dat examene de grad și definitivat.
Evoluția câștigului salarial mediu net (Csmn) – lei
Dincolo de poza de moment a lunii iunie, avansul câștigurilor salariale pe ansamblul ultimelor 12 luni în raport a fost de la 19.048 lei la 19.934 lei pe an ( mod de prezentare mai adecvat față de variațiile sezoniere, utilizat atât în Occident cât și atunci când se fac documentele pentru Fisc). Exprimat în euro, este vorba cam despre 4.500 euro pe an sau 375 euro lunar.
Ajustat cu inflația medie de 1,7%, a rezultat o creștere reală de 2,9%, ce descrie mai corect procesul de majorare în timp veniturilor salariale. Prin raportare la ultimele date referitoare la avansul PIB, exprimate tot în termeni reali, se poate constata că avansul veniturilor salariale pe ansamblul economiei s-a situat sub creșterea economică înregistrată.
Este o rezultantă a faptului că sectorul privat a acordat venituri peste media națională, iar statul sub acest nivel (foarte probabil, pentru a limita deficitul bugetar). Ceea ce ridică problema modului de redistribuire a veniturilor obținute din activitatea economică și de materializare a mutării accentului de pe cererea externă către cererea internă, pentru stimularea creșterii economice.